Otoci.net

Sri24042019

Zadnje dodano:23.04.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Počela gradnja reciklažnog dvorišta

Počela gradnja reciklažnog dvorišta

Počeli su radovi na odlagalištu otpada na Kalvariji, na periferiji Malog Lošinja. U roku od pet mjeseci trebalo bi biti izgrađeno reciklažno dvorište.

Izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta, kažu u Gradu, povećat će se stopa odvojeno prikupljanog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te omogućiti privremeno skladištenje radi pripreme za ponovnu upotrebu. Jedna od faza je dugoročno zatvaranje postojeće odlagališne plohe, hrpe smeća sada itekako uočljive i s mora i s obližnjih brda. Osim toga, niz akcija na ovoj lokaciji čine i uređenje ulazno-izlazne zone, pretovarna stanica, pogon za obradu i sortiranje otpada te kompostana.

Za reciklažno dvorište, ukupne "težine" radova od 3,5 milijuna kuna, dobiveno je 2,7 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sudjeluje s tristo tisuća kuna. Radove izvodi tvrtka komunalnog poduzeća "Elektro-voda", a nadzor radi "Energootok" iz Malog Lošinja. Kada riječ o gradnji kompostane, u Gradu kažu da čekaju da Fond za zaštitu okoliša objavi natječaj, na koji bi se Grad mogao kandidirati i eventualno dobiti željena sredstva.

Na današnji dan.....

24/4/1910

U Cresu umro Celestin Fattuta, r. 1839., provincijal, poticatelj uvođenja hrvatskog jezika u bogoslužje

24/4/1960

Voda iz Vranskog jezera vodovodom stigla do Malog Lošinja