Ujutro u školu 774 učenika

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Za ukupno 774 učenika osnovnih škola na cresko-lošinjskom području završene su ljetne radosti i u ponedjeljak ih čekaju obaveze...

Osnovna škola Marija Martinolića ukupno će u novoj školskoj godini imati 554 učenika (u prošloj školskoj godini bilo je jedno dijete više), od čega se njih 73 prvi put susreće sa školom - 59 prvašića krenut će u matični objekt u Malom Lošinju, osmero u područnoj školi u Velom Lošinju, četvero u Nerezinama, a dvoje u Iloviku. Matičnu školu u Malom Lošinju ukupno će pohađati 498 učenika, a u područnim školama 56 učenika, i to 31 u Velom Lošinju, 11 u Nerezinama, osmero u Iloviku, četvero u Susku i dvoje u Unijama. U ukupnoj je brojci sadržano i 35 učenika koji će osim redovnog školskog programa pohađati i sadržaje glazbenog odjela škole.

Creska OŠ Frane Petrića i dalje nema područne škole, već će svi učenici iz manjih mjesta biti dovoženi u Cres. Ukupno će u novoj školskoj godini ova škola brojati 220 učenika, što je desetoro više u odnosu na stanje prije godinu dana. U prvi razred kreće 28 učenika u dva razredna odjela, što je četvero više nego lani. U novoj školskoj godini će produženim boravkom biti obuhvaćeno tridesetoro učenika nižih razreda, za razliku od dosadašnje brojke od 17 učenika.

Pozdravna priredba za prvašiće u Cresu će biti održana u 17, u Malom Lošinju u 11.30, a u područnim školama lošinjskog područja u 8 sati.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić