Otoci.net

Sri23012019

Zadnje dodano:22.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Mali odaziv, dobri savjeti i rješenja

Mali odaziv, dobri savjeti i rješenja

Svatko iz svojeg djelokruga, o mjerama bolje sigurnosti tijekom ljetnih mjeseci, na predavanju u Udruzi umirovljenika Malog Lošinja govorili su predstavnici nadležnih javnih službi.

Predavanje je bilo slabo posjećeno, a oni koji su došli - mogli su čuti dobre preventivne savjete i vidjeti kako postupiti u slučajevima ugrožavanja života.

Predstavnik MUP-a, kontakt-policajac Zvonimir Babić, govorio je o prevenciji provala u domaćinstva, odnosno o načinima prijevara na kućnom pragu, upozorivši naročito na lažne prodavače koji obilaze domove. Kada je riječ o krađama na plažama, Babić je istaknuo da je broj takvih događaja u padu, što ne znači da treba popustiti oprez kod ostavljanja osobnih stvari na kupalištima.

Goran Herenda, voditelj spasilačke službe na plaži lošinjskog hotela "Punta", istaknuo je da se plivači trebaju držati prostora do tzv. psiholoških linija postavljenih na plažama, a da treba izbjegavati kupanje i sunčanje nakon podneva, odnosno poslijepodne prije 17 ili 18 sati. Govorio je i o vlastitim iskustvima u spasilačkom radu.

Lučki kapetan Marko Satalić naglasio je da unutar tzv. psiholoških linija na kupalištima ne smije biti plovidbe, što uključuje i jedrenje na dasci, a podsjetio je na važnost praćenja vremenske prognoze, kako bi se smanjio broj nesreća na moru. Apelirao je da se kod svih takvih slučajeva kontaktira telefonski broj 195, odnosno centar Službe traganja i spašavanja na moru, a ne naziva ured lučke kapetanije.

Liječnica Senka Stojanović iz Zavoda za javno zdravstvo također je naglasila važnost izbjegavanja odlazaka na plažu u doba najvećih vrućina i najintenzivnijeg djelovanja sunca, te izbjegavanja naglog ulaska u more, naročito kod starijih osoba i srčanih bolesnika, koji su sve mlađi. Govorila je i o načinu korištenja automatskih defibrilatora koji su postavljeni u središtima otočnih mjesta, a izrađeni su tako da ih i potpuni laici mogu koristiti. Na kraju je na lutki demonstrirala postupak oživljavanja, te podsjetila na telefonski broj 194, kao najbolje rješenje, iako se na taj broj javlja centrala u Rijeci i zato treba dati jasne i što je moguće detaljnije upute o mjestu nesreće.

Predavanje je moderirao Marinko Gazilj iz Gradskog društva Crvenog križa, a pozdravne riječi uputile su uime Udruge umirovljenika Ljubica Nikolić i Marija Bebić, koja je predložila da se ovakva predavanja održe i u manjim otočnim mjestima.

Na današnji dan.....

23/1/1968

U Italiji umro dr. Bernardino Rizzi (r. 1891. u Cresu), franjevac i glazbenik