Otoci.net

Uto12112019

Zadnje dodano:12.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Otvoreno oporavilište za morske kornjače

Otvoreno oporavilište za morske kornjače

Uz prisustvo predsjednika Republike, dr. Ive Josipovića, na Velom žalu je otvoreno Oporavilište za morske kornjače, drugo takvo u Hrvatskoj...

Nakon Pule, i na Lošinju je otvoreno oporavilište za morske kornjače, u kojem će se stručnjaci instituta "Plavi svijet" brinuti o trima vrstama morskih kornjača koje se mogu očekivati u Jadranskom moru. Naime, morske kornjače najčešće stradavaju kao slučajan ulov u ribarskim mrežama, pa i na parangalima, a uz pravovremenu i odgovarajuću pomoć mogu biti spašene, i nakon oporavka vraćene u more.

Oporavilište, smješteno u kompleksu hotela "Vespera", odmah kraj otvorenog hotelskog bazena, sastoji se prostora za operativne zahvate, odvojenog bazena za intenzivnu njegu, te bazena za dugotrajan nadziran oporavak morskih kornjača.

Uz institut "Plavi svijet" i "Jadranka hotele", u realizaciji projekta sudjelovala je i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a oporavilište će imati i svoju turističku funkciju; predavanjima i, kada se pojavi mogućnost, vraćanjima kornjača u more, moći će prisustvovati i zainteresirani posjetitelji.

Prigodnim govorima, na otvaranju su Josipovića i ostale okupljene pozdravili predsjednik "Plavog svijeta" Draško Holcer, voditelj projekta praćenja morskih kornjača u Jadranskom moru Bojan Lazar, predsjednik uprave "Jadranke" Sanjin Šolić, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, te lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli.

Nakon svečanosti na Velom žalu, predsjednik Josipović posjetio je palaču "Kvarner" na Rivi lošinjskih kapetana, koja se preuređuje za namjenu muzejskog izlaganja brončane statue Apoksiomena (završetak tih radova očekuje se početkom sljedeće godine), a nakon kraćeg druženja s građanima na glavnom trgu, obišao je i nekadašnji Dom JNA na Velopinu, gdje će se urediti novi prostor "Plavog svijeta", u kojem će biti središte aktivnosti ovog instituta.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!