Otoci.net

Uto12112019

Zadnje dodano:12.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Otočni okusi u Moby Dicku

Otočni okusi u Moby Dicku

Sponzorirani članak: Voća na našim otocima nema mnogo, ali oduvijek je imalo poseban okus. Dio voćne čarolije krije sladoled, omiljena ljetna slastica kojom se ističe "Moby Dick" u Malom Lošinju...

Slastičarnica "Moby Dick" smještena je u samom središtu Malog Lošinja čiji puls osjeća, na glavnom gradskom trgu, s prostranom terasom u hladu palmi.

U ponudi je dvadesetak okusa brižljivo pripremljenog sladoleda, voćnog napravljenog isključivo od voća, a među kojima su neki zaista jedinstveni. Vrijedi se odlučiti za sladoled od jagoda. Posebnim ga čini to što je napravljen od jagoda uzgojenih na otoku, na pola sata vožnje od ugodne terase "Moby Dicka".

Jagode uzgajaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva Ivković i Mašće, na predjelu Verin, smještenom nedaleko od Srema i Plata, mjesta čije se stanovništvo može prebrojati na prste. Riječ je o jugoistočnom dijelu otoka Cresa, do kojega se stiže starim neasfaltiranim putem, između suhozida i grmova kupina. Živi se u skladu s prirodom - simfoniju cvrčaka povremeno prekine blejanje ovce u daljini.

Na preko 5000 kvadratnih metara, uzgajaju se pomidori, paprike, patlidžani, krastavci, tikvice, lubenice, dinje, jagode, salata, kupus, broskva, kelj, začinsko bilje, kasnije će i blitve, špinat, pa i smokve.

Sedamsto kvadrata terena zauzimaju jagode - zasađene su tri tisuće biljaka, s tim da je u planu još veća proizvodnja. Rastu u gredicama između kojih su cjevčice sustava navodnjavanja, iz akumulacijskog bazenčića na samom imanju.

Slastičarnica "Moby Dick" otkupljuje voće s Verina i uz mliječnu sladolednu bazu pretvara ga u sladoled za kojeg se Lošinjani i njihovi gosti najradije odlučuju.

Kreaciji tu nije kraj - jedinstvena je sladoledna kombinacija smokve i skute, a povodom nedavnog Dana lavande, "Moby Dick" pripremio je i sladoled s dodatkom eteričnog ulja lavande, kojeg su posjetitelji terase sa zanimanjem kušali.

Mliječni sladoledi rade se s punomasnim (3,8%) mlijekom, slatkim vrhnjem, uz samo 190 grama šećera po litri mlijeka, a kremoznost sladoleda dobiva se dekstrozom, što je rijetkost na otoku.

Sladoledni kupovi, ali i kokteli među kojima se izdvaja mojito, posebnost su "Moby Dicka".

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!