Otoci.net

Uto12112019

Zadnje dodano:12.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Brodarstvo Lošinjske plovidbe u likvidaciji

Brodarstvo Lošinjske plovidbe u likvidaciji

Ispisuje se posljednja stranica brodarskog dijela "Lošinjske plovidbe" koji prestaje s radom nakon 57 godina...

"Lošinjska plovidba Holding", krovno poduzeće u čijem su sastavu još "LP-Brodogradilište" i "Lošinjska plovidba - Turizam", objavilo je da je nad "Lošinjskom plovidbom - Brodarstvom" otvoren postupak likvidacije, rješenjem Trgovačkog suda u Rijeci.

Poznato je da je "Brodarstvo" već dulje u problemima, a krajem 2011. godine nije više moglo otplaćivati kredite prema bankama, za kredite kojima su kupljeni brodovi. Ovime se "Lošinjska" uklopila u krizu ne samo domaćeg, nego i međunarodnog tržišta pomorskog prijevoza.

Prošle jeseni jedna hrvatska banka odlučila je prodati jedan od brodova, a potom inozemna banka prodaje dva broda za koja su korišteni njihovi krediti. Dakle, nakon što su još dva broda prodana početkom ove godine, preostao je još brod "Maja", kao posljednji brod "Lošinjske plovidbe".

"Kroz sve postupke nastojalo se maksimalno zaštiti i vjerovnike i radnike, sve unutar mogućnosti i zakonskih propisa, tako da je velika većina radnika dobilo otkaz. Manji broj radnika radi sada na složenom i dugom procesu likvidacije.
Poslovni prostor u Rijeci, koji je isto pod hipotekom banke, biti će u dogledno vrijeme prodan radi povrata kredita banci", izjavio je Đanino Sučić, od siječnja predsjednik uprave "Lošinjske plovidbe Holding", naglašavajući da problemi "Brodarstva" neće utjecati na poslovanje drugih društava u sklopu Holdinga, kao i da LP nije sasvim digla ruke od brodarstva: "Nastoji se zadržati barem malu jezgru koja bi nastavila brodarsku djelatnost".

"Lošinjska plovidba" utemeljena je u kolovozu 1956. godine, kao prvo brodarsko poduzeće na Lošinju nakon razdoblja slabljenja i stagnacije između dva svjetska rata, odnosno oštećenja flote, pa i nacionalizacije brodova nosivosti veće od 50 tona.

Tadašnja Općina Mali Lošinj utemeljila je novo poduzeće, čiji je prvi direktor bio Smiljan Rukonić, a u prosincu iste godine prepušta to mjesto Josipu Budislaviću. Tada je "Lošinjska plovidba" imala jedanaest brodova ukupne nosivosti 1231 tonu, starih u prosjeku više od dvadeset godina.

Godine 1958. poduzeće je reorganizirano; "Lošinjska plovidba" spojena je s "Obalnom plovidbom" iz Rijeke u novu "Lošinjsku plovidbu" s 38 brodova, nosivosti 9792 tone. Na poticaj nove tvrtke, 1960. godine je ponovno otvorena Pomorska škola u Malom Lošinju.

Brodogradilište "Lošinj" u sastav poduzeća ulazi 1972. godine, a "Turizam" je utemeljen godinu kasnije. Godine 1989. "Lošinjska plovidba" ima 37 brodova s 259.875 tona nosivosti, što je bio rekordni kapacitet flote. Od prosinca 1992. počela je privatizacija poduzeća, a uz povremene pomake nabolje, posljednjih je godina "Brodarstvo" zapadalo u sve dublju krizu.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!