Otoci.net

Uto12112019

Zadnje dodano:12.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Josipović otvara oporavilište za kornjače i OGV

Josipović otvara oporavilište za kornjače i OGV

Potvrđen je dolazak predsjednika Republike Ive Josipovića u Mali Lošinj i Osor u petak. Predsjednik će sudjelovati u otvaranju Oporavilišta za morske kornjače, te Osorskih glazbenih večeri.

U 18 sati će uz hotel "Vespera" na Velom žalu biti otvoreno Oporavilište za morske kornjače pri institutu za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet". Oporavilište je dio projekta "Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu".

"Od danas živućih sedam vrsta morskih kornjača, tri žive u Sredozemnom moru. Njihov broj se, zbog ljudskih aktivnosti, smanjuje pa tako svake godine nekoliko tisuća morskih kornjača ugiba u ribarskim mrežama, a neke od njih, u slučaju pravilne pomoći, mogu se oporaviti i vratiti natrag u more. Oporavilište za morske kornjače opremljeno je prostorijama za operacije, zasebnim bazenom za intenzivnu njegu te bazenima za dugotrajni oporavak kornjača u kontroliranim uvjetima. Osim toga, institut 'Plavi svijet' će u prostorijama oporavilišta educirati posjetitelje o morskim kornjačama putem interaktivnih računalnih aplikacija, prezentacija i predavanja, a posjetitelji će imati priliku vidjeti kornjače u fazi oporavka. Uz to, organizirati će se i puštanje oporavljenih morskih kornjača od kojih će neke dobiti i uređaj za satelitsko praćenje čime će se omogućiti daljnje praćenje uspješnosti oporavka te same biologije morskih kornjača", stoji u najavi "Plavog svijeta".

Navečer predsjednik Josipović iz Malog Lošinja odlazi u Osor, gdje će prisustvovati otvaranju 38. Osorskih glazbenih večeri. Josipović će otvaranju festivala prisustvovati po treći put otkako je stupio na dužnost, a prve večeri nastupit će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Aleksandra Markovića, uz solisticu Martinu Filjak na klaviru.

Festival traje do 25. kolovoza, te će ukupno biti održano osamnaest koncerata. Ovogodišnje su Osorske večeri posvećene Blagoju Bersi i Dori Pejačević.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!