Otoci.net

Uto12112019

Zadnje dodano:12.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Fešta od ovaca prvi put u Ustrinama

Fešta od ovaca prvi put u Ustrinama

Izložba creske ovce održana je po sedmi put, a prvi put u Ustrinama. Uzgajivači ovaca s Cresa i Lošinja predstavili su svoja stada, bilo je natjecanja i feštanja...

Svoje ovce je u improviziranim drvenim mergarima izlagalo deset uzgajivača ovaca; Mauro Hrelja iz Ivanja, Sandro Tarabocchia iz Orleca, Vjera Tarabocchia iz Orleca, Franjo Jurasić iz Orleca, Aldo Velčić iz Vodica, Dario Toić iz Vodica, Dubravko Devčić iz Malog Lošinja, Sonja Giuricich iz Malog Lošinja, Đulijano Benvin iz Nerezina, te Poljoprivredna zadruga iz Cresa.

Prvu nagradu za kolekciju ovaca dobila je Vjera Tarabocchia, drugu Aldo Velčić, a treću Franjo Jurasić. Za muška grla tri nagrade su dobili Dario Toić, Sonja Giuricich i Sandro Tarabocchia, a uz to dodijeljeno je zvono za najboljeg ovna; dobio ga je praz Maura Hrelje.

Održano je, za posjetitelje događaja osobito atraktivno, natjecanje u strigu ovaca, u kojem je najuspješniji bio Sandro Tarabocchia, drugi je bio Danijel Toić, a treći Mirko Sudarević. Nakon natjecanja, Sudarević je predstavio strojno šišanje ovaca, kakvo se primjenjuje u Australiji.

Domaćin događaja, udruga "Tunera" iz Ustrina ponudila je janjeći gulaš, a mogli su se kušati i sirevi koje su pripremili Aurelio Vešković iz Nerezina, Nevia Toić i Marica Mačinković iz Hraste, te Duško Baljak iz Malog Lošinja, koji je imao kozji sir.

Na otvaranju događaja govorili su predsjednik cresko-lošinjske udruge uzgajivača ovaca Dubravko Devčić, tajnica udruge "Tunera" Daniela Kalac Desanti, te dopredsjednik županijske skupštine Đanino Sučić, koji je podsjetio na sve složenije uvjete za rad uzgajivača ovaca, uslijed napada alohtone divljači na ovce. U dodjeli priznanja sudjelovao je i Danijel Mulc, pročelnik Odjela za ovčarstvo i kozarstvo Hrvatske poljoprivredne agencije.

U kulturno-zabavnom programu koji je uslijedio, nastupilo je Folklorno društvo "Studenac" iz Nerezina, koje je prvi put u svojoj povijesti zaplesalo u Ustrinama, te pjevačica Bobana Milušić.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!