Otoci.net

Ned23092018

Zadnje dodano:23.09.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Doktorirao Vedran Vukotić

Doktorirao Vedran Vukotić

U krug Lošinjana s doktorskom titulom uvrstio se 32-godišnji Vedran Vukotić, postavši doktorom znanosti INSA-e (Institut National des Sciences Appliquées - Francuski institut za primijenjene znanosti).

Vukotić je rođen 1985. godine, a u Malom Lošinju završio je osnovnu i srednju školu - smjer nautičar. Nakon kadeture na "Lipi", brodu "Lošinjske plovidbe", upisao je Pomorski fakultet u Rijeci, položio poručnički ispit, a na fakultetu je dobio državnu stipendiju A-kategorije, namijenjene osobito nadarenim studentima. Diplomirao je 2010. godine radom "Analiza poprečne statičke i dinamičke stabilnosti" kod prof.dr. Roberta Mohovića postavši dipl. inženjer pomorskog prometa nautičkog smjera s ekvivalentom magistra inženjera.

Dok je još trajao studij na Pomorskom fakultetu, upisao je i Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, postavši ondje najprije prvostupnik računalne znanosti, a 2014. godine postao je magistar inženjer računalne znanosti, radom "Raspoznavanje objekata dubokim neuronskim mrežama" pod mentorstvom prof.dr. Siniše Šegvića. Za taj studij dobivao je stipendiju Grada Malog Lošinja, a diplomski rad donio mu je i nagradu "Stanko Turk".

"Tijekom studija odlazio sam na brojne međunarodne prakse - vrijedi istaknuti rad u Belgiji u 'Septentrio Satellite Navigation', na prijemnicima za satelitsko određivanje pozicije, rad u Finskoj u 'Lappeenranta University of Technology' i u Francuskoj na INRIA, Nacionalnom institutu za istraživanja računarske znanosti i automatike. Ondje sam dobio ponudu za doktorsku poziciju po završetku Fakulteta elektrotehnike i računarstva", kazao nam je Vukotić.

Dobivši 2014. godine francusku državnu stipendiju, koja pokriva plaću i opremu za trogodišnji doktorski studij u istraživačkom laboratoriju INRIA u Rennesu, dalje se bavio isključivo istraživanjima na području strojnog učenja - umjetne inteligencije. S dr. Guillaumeom Gravierom i dr. Christianom Raymondom, Vukotić je radio na istraživanjima nove arhitekture dubokih neuronskih mreža koje mogu samostalno naučiti efikasne reprezentacije složenih višemodalnih podataka - primjerice videozapisa, tekstova, slika itd. To je polučilo devet recenziranih znanstvenih članaka na međunarodnim konferencijama i časopisima, a zajedno sa znanstvenim člancima objavljenim još tijekom studija u Zagrebu, citiran je već više od pedeset puta.

Za doktorskog studija, boravio je i četiri mjeseca na "Delft University of Technology" u Nizozemskoj, gdje je s prof.dr. Janom van Gemertom radio istraživanja računalnog vida.

Doktorski rad obranio je u utorak pred komisijom sastavljenom od članova iz Francuske, Belgije i Nizozemske.

Lošinjski je mladić rastao u okruženju koje je cijenilo znanost - nona Noyes Piccini Abramić radila je kao učiteljica u osnovnoj školi, a majka Arlen Abramić kao profesorica u srednjoj školi u Malom Lošinju.

Na današnji dan.....

23/9/1902

Rođen Branko Kojić, znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka