Iseljenici se družili i u Nerezinama

Iseljenici s domaćinima, snimljeni prije nekoliko godina
Iseljenici s domaćinima, snimljeni prije nekoliko godina
U organizaciji Zavičajnog i dobrotvornog društva "Sv. Frane Nerezine New York 1898" i hotela "Televrin", u Nerezinama je održan tradicionalni susret iseljenika i domaćina ovog kraja otoka.

Priređen je zajednički ručak na blagdan Vele Gospe, jedanaesti put za redom, a na kojem su bili prisutni brojni iseljenici iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja gdje danas prebivaju nekadašnji stanovnici Nerezina, Osora, Punta Križe i Sv. Jakova, a koje u New Yorku povezuje sušajda "Benevolent Society of St. Francis of Neresine" utemeljena 1898. godine u ovom velegradu. Nakon pozdrava predsjednika Društva "Sv. Frane" Elvisa Živkovića, u svoje ime i ime gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić, nastavljeno je druženje uz pjesmu i harmoniku Fredija Picinića.

Bio je to ujedno i uvod u proslavu 120 godina djelovanja ove svojevrsne bratovštine među našim iseljenicima u "Velikoj jabuci", što će se nastaviti ovdje i u New Yorku kroz ovu jubilarnu godinu. Prva manifestacija bit će svečana misa u povodu zaštitnice Nerezina, Gospe od zdravlja, u Astoriji u mjesecu novembru, kada se među iseljenicima svuda u svijetu slavi ovaj blagdan koji povezuje naše ljude daleko od rodnog zavičaja.