Otoci.net

Pon23072018

Zadnje dodano:23.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Susak prešao na desaliniziranu morsku vodu, dio mještana zabrinut

Susak prešao na desaliniziranu morsku vodu, dio mještana zabrinut

Prije nekoliko dana u pogon je pušten sustav desalinizacije morske vode na Susku, kojim je taj otok prebačen na opskrbu vodom iz tog sustava, umjesto dosadašnjih dolazaka broda-vodonosca, iz kojeg je punjen spremnik na Merinama, blizu otočnog groblja.

"Vrijednost projekta na otoku Susku je 4 milijuna kuna bez PDV-a, od čega čak 80 posto iznosa pokrivaju Hrvatske vode. Ovim projektom izgrađen je usisni cjevovod s oknom, koji se nastavlja na postojeći priključni cjevovod koji se do sada koristio za punjenje pomoću vodonosca uz prosječnu potrošnju od otprilike 1300 kubika mjesečno, odnosno 45 kubika dnevno, ukoliko se ne računa potrošnja postojećih kućnih šterni. Također, radovi su podrazumijevali i ugradnju opreme za desalinizaciju, te izvedbu ispusta koncentrata od zgrade crpne stanice do obalnog zida. Naime, obzirom na broj korisnika koji se u ljetnim mjesecima penje i na više od tisuću osoba, te raspoložive zapremnine vodospreme, nova oprema uspijeva obraditi morsku vode u količini od cca. 8 kubičnih metara na sat, odnosno 160 kubičnih metara za maksimalni rad pogona od 20 sati", izvijestio je Grad Mali Lošinj, u nadležnosti čije komunalne tvrtke je ovaj sustav.

Zainteresirani za priključak trebaju se javiti u Mjesni odbor Susak, kod radnika desalinizatora Slavka Mačića ili putem web-stranica "Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj". Nakon predaje zahtjeva, tehnička služba izrađuje predračun za priključak na vodoopskrbni ili sustav javne odvodnje, s tim da je minimalni iznos 3.287,50 kuna s PDV-om. To se može platiti u najviše šest rata.

Mještani se žale zbog smrada

Kako doznajemo od voditelja mjesne trgovine (i bivšeg višegodišnjeg predsjednika Mjesnog odbora) Milana Jurline, velika novost ipak nije posve prihvaćena i postoji skepsa među stalnim i ljetnim stanovnicima otoka, zbog čega je naglo porasla prodaja vode u bocama. Naročito kada puše bura, Donjim selom širi se smrad iz cijevi ispusta, koja se nalazi s vanjske strane lukobrana, na nekoliko koraka od tzv. Francuzove kuće i plažice, odnosno od ruševne zgrade bivše vinarije uz lučicu. Fotografije cijevi i fekalijama zagađenog mora na Facebooku je objavio umirovljeni novinar Borislav Ostojić, koji već desetljećima po nekoliko mjeseci godišnje provede na Susku i redovno objavljuje vijesti, dojmove i fotografije s otoka.

Prema riječima Jurline, problem se javlja kada se blokiraju pumpe kanalizacijskog sustava, što se događa puno češće ljeti, kada je na Susku i po tisuću ljudi. Kako se samo pedesetak metara dalje nalazi usisna pumpa kojom morska voda ulazi u sustav desalinizatora, dio mještana zabrinut je zbog eventualne nečistoće vode koja stiže u njihove domove na kraju desalinizacijskog procesa.

Kako navodi Jurlina, ranije su provedena istraživanja i napravljene tri bušotine, odnosno na samom je otoku pronađena pitka voda uz dovoljan kapacitet.

Na današnji dan.....

23/7/1967

U M. Lošinju umro Niko Pinčić (rođ. 1902. u Ćunskom), novinar, čakavski pjesnik, putopisac