Za đakona zaređen Anton Budinić

Biskup polaže ruke / foto: W. Salković
Biskup polaže ruke / foto: W. Salković
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru, nekadašnjoj osorskoj katedrali, krčki biskup mons. Ivica Petanjak zaredio je za đakona Antona Budinića iz Malog Lošinja.

Nakon svečane ulazne procesije, župnik Ivan Katunar pozdravio je biskupa predvoditelja, okupljene svećenike, rodbinu i prijatelje ređenika, a obred ređenja tumačio je fra Diego Deklić. Slavlje je pjevanjem obogatio župni zbor iz Malog Lošinja pod ravnanjem mons. Nikole Radića, a na orguljama ga je pratio župnik Nerezina Silvio Španjić.

U propovijedi je biskup Petanjak na temelju netom pročitanog evanđelja kazao što znači slijediti Isusa: "Jedno je biti entuzijast, zanesenjak, oduševljenik, simpatizer, a sasvim drugo je Krista slijediti. Slijediti znači donijeti odluke, zaključke, ići tamo kamo se mora. Kad se donese odluka nema okretanja. Nema mijenjanja pravca. Ako znadeš cilj onda ga slijediš cijelim svojim bićem. Ako vjeruješ u svoj izbor onda se ne okrećeš. Ništa te na tom putu ne može i ne smije zaustaviti."

Nakon biskupove riječi kandidat za ređenje javno je očitovao svoju spremnost da se zaredi za đakona i vrši obaveze koje proizlazi iz službe đakonata: da će moliti za Božji narod, da će propovijedati evanđelje i čuvati vjeru, te prihvatiti celibat kao posvećenje Kristu. Stavivši ruke u biskupove obećao mu je poslušnost nakon čega je okupljeni narod molio za ređenika. Polaganjem biskupovih ruku i posvetnom molitvom kandidat je postao đakon, nakon čega je uz pomoć svog župnika Ivana Brnića obukao đakonsko ruho – štolu preko lijevog ramena i dalmatiku. Zatim mu je biskup predao evanđelistar čime se simbolički istaknuta njegova nova služba, a cjelovom mira zaključen je obred ređenja i misa je nastavljena je uobičajenim redom.

Na kraju euharistijskog slavlja novom đakonu Krčke biskupije i biskupu Petanjku u ime svih župljana čestitao je i zahvalio Roberto Polonio, a u ime malološinjskih ministranata Robert Škorvaga te su im predani buketi cvijeća.

Poslije mise na trgu ispred crkve priređena je zakuska za sve sudionike u slavlju, među kojima su bili novi ministar turizma Gari Cappelli i nova lošinjska gradonačelnica Ana Kučić.