Otoci.net

Uto21012020

Zadnje dodano:21.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Znanstvena dostignuća iz raznih europskih zemalja

Znanstvena dostignuća iz raznih europskih zemalja

Izložba, na kojoj su prikazani zanimljivi načina uključivanja pojedinaca u znanstvena istraživanja, otvorena je u prostoru Lječilišta u Velom Lošinju.

Pod nazivom "Izvan laboratorija: Revolucija znanosti 'uradi sam'", pokazano je kako je sedmero pojedinaca razvilo znanstvene inovacije s područja zdravstva, bilo da je riječ o borbi protiv smoga u gradovima, komaraca prijenosnika bolesti ili pak borbi protiv dijabetesa. Izloženo je organizirano u tri teme - "Građanska znanost", "Biologija 'uradi sam'", te "Hakiranje za zdravlje", a postavljeni su predmeti, fotografije, kratki filmovi i djela moderne umjetnosti.

Izložba je dio međunarodnog projekta "Sparks" u kojem sudjeluju 33 organizacije iz europskih zemalja - uključene su sve članice EU, te Švicarska - a predvodi ga Europska mreža znanstvenih centara i muzeja (CSITE). U projekt je uključen lošinjski Institut za istraživanje mora "Plavi svijet". Izloženo će se u Velom Lošinju moći pogledati do 2. prosinca, a potom seli na sljedeću od ukupno 29 postaja širom Europe.

Na današnji dan.....

21/1/1885

Na Lošinj doputovao dr. Conrad Clar s oboljelim sinom; to se smatra početkom turizma na otoku