Školarci napravili creske pizze

foto: W. Salković
foto: W. Salković
I pizza, svijetom rasprostranjeno talijansko jelo, ima svoj dan. Na praktičan način proslavili su ga učenici creske OŠ Frane Petrića, koji pohađaju izbornu nastavu talijanskog jezika.

U pripremi za ovu priliku, istražili su povijest ove poslastice - kako su nastale prve pizze "margherita" i "napolitana", a potom i što se jelo u Cresu u vremenu nastajanja prvih talijanskih pizza.

Rezultat su nove creske pizze, "Frane Petrić" i "Quattro stagioni di Cherso" (Četiri godišnja doba Cresa), koje su pripremili učenici VIII. i VII. razreda uz pomoć profesorice Sonje Pokupec Salković.

Pizzu "Frane Petrić" čine domaći ovčji sir, slane srdele, slanutak, majčina dušica i kuš (kadulja), a godišnja doba predstavljena su ovako - rukola, divlje šparoge, kukuruz i jaje predstavljaju proljeće, mozzarella, svježi pomidori i bosiljak ljeto, udić (gudić; sušeni ovčji but), ovčji sir, masline i maslinovo ulje jesen, a palamida u ulju, slani inćuni i kapula zimu.

Praktična nastava održana je u kuhinji Manuele Damiani Dragoslavić, koja je učenicima pripremila foccacciu, preteču pizze. Fotografije s ove akcije izložene su u školskim hodnicima.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić