Mladi Talijani u obilasku otoka

U grupi su potomci otočana, ali i oni iz raznih talijanskih krajeva / foto: B. Purić
U grupi su potomci otočana, ali i oni iz raznih talijanskih krajeva / foto: B. Purić
U posjetu Rijeci i cresko-lošinjskom otočju ovih dana boravi skupina od tridesetak mladih iz Italije, pretežno ovdašnjih obiteljskih korijena...

Ovo putovanje, kojemu je svrha upoznavanje s kulturno-povijesnom baštinom i radom ovdašnjih talijanskih zajednica, organizirala je Asocijacija istarskih zajednica sa sjedištem u Trstu. U vili "Perla", sjedištu Zajednice Talijana Lošinja, organiziran je prijem za mlade i njihovo vodstvo. Ovom prigodom o aktivnostima organizacija koje predvode govorile su Anna Maria Saganić (ZT Lošinja) i Licia Giadrossi-Gloria (AIZ, Trst).

Prije toga, mladi su posjetili matičnu zgradu Lošinjskog muzeja, palaču "Fritzi" i u njoj izložbu suvremene umjetnosti Marka Tadića, stalni postav zbirke "Piperata" koja se sastoji pretežno od slika baroknih talijanskih majstora, te izložbu fotografija lošinjskih krajolika čiji je autor Dante Lussin, lošinjski fotograf iz prve polovice prošlog stoljeća.

Osim Malog Lošinja, ova je skupina posjetila još Cres, Beli, Lubenice, Orlec, Osor i Veli Lošinj, a utorak će u povratku kući posjetiti svetište na Trsatu.