Grad: Nudimo zajedničke ormariće za oglašavanje

Ilustracija
Ilustracija
Iz Grada Malog Lošinja stiglo je reagiranje na apel lošinjskog Društva za zaštitu životinja, objavljen jučer na našim stranicama...

"S obzirom da se u jednom dijelu objavljenog članka govori kako je s Gradom Malim Lošinjem nemoguće ostvariti bilo kakav dijalog, te kako je Društvo za zaštitu životinja dobilo odbijenicu kad su zatražili postavljanje oglasnog ormarića u gradu, a na ostale dopise nisu niti zaprimili odgovore, smatram da mi je dužnost informirati čitatelje o svemu što Grad poduzima na području zaštite životinja.

Prije mjesec dana, točnije 2. srpnja 2015. godine gradonačelnik Gari Cappelli je Društvu za zaštitu životinja uputio odgovor na molbu za donacijom oglasnog prostora u kojoj stoji kako zbog velikog broja udruga na području Grada, ne postoji mogućnost za postavljanjem pojedičnih ormarića, nego im se predlaže da, do iznalaženja dugoročnijeg rješenja, koriste zajedničke ormariće za javnost kojima se već duže vremena služe ostale udruge, ali i ustanove Grada. Dakle, Društvo za zaštitu životinja ima na raspolaganju nekolicinu oglasnih ormarića u gradu na isti način kao i ostale udruge. Tako ne umanjujemo važnost niti jedne udruge, već pod jednakim uvjetima svima onima kojima je cilj dobrobit zajednice, posebice osjetljivijih skupina osiguravamo oglasni prostor.

Ove godine Grad Mali Lošinj je proračunom za rad Društva za zaštitu životinja osigurao 15 tisuća kuna za projekt "Uhvati, steriliziraj i vrati" koji se odnosi na sterilizaciju mačaka i njihovo vraćanje u staništa, što im je u potpunosti isplaćeno. Trenutno se gradskim proračunom financira rad 70-ak udruga koje jednom godišnje traže sredstva od Grada predlažući različite projekte. Naravno da je svake godine sve više kvalitetnih programa za koje udruge traže sredstva, no s obzirom na zaista velik broj zahtjeva i na iznos proračuna kojim se osim udruga financiraju i kapitalni projekti, ustanove poput Dječjeg vrtića, Gradske knjižnice i čitaonice i ostalih, različitih zdravstvenih i socijalnih programa, Grad nastoji financirati svaku udrugu s najvećim mogućim iznosom u danim mogućnostima. Iz tog razloga, smatram da iznos od 15 tisuća kuna za hvalevrijednu inicijativu sterilizacije mačakakoja se ne bi mogla realizirati bez sredstava Grada, nije zanemariv i zasigurno ne govori o nebrizi Grada, već upravo suprotno.

Također, nekoliko godina Grad je proračunom planirao inicijalna sredstva za izgradnju prihvatilišta životinja - Azil, međutim nije se, unatoč pozivima, nikada javio niti jedan zainteresirani investitor koji bi ovaj projekt prepoznao kao isplativ i interesantan za ulaganje. S obzirom na visinu financijskih sredstava koja je potrebno uložiti u projektiranje i izgradnju, a kasnije i financiranje redovnog rada istog, Grad nije u mogućnosti navedeni projekt sam izrealizirati.

Sa svime navedenim su upoznati i članovi Društva za zaštitu životinja pa je samim time još čudnije što su za način komunikacije izabrali medije, a ne konstruktivan razgovor s Gradom kao ostale udruge kada naiđu na problem, bilo financijske bilo druge prirode", stoji u reagiranju kojeg potpisuje Martina Krajina Mršo, glasnogovornica Grada.