Koliko su djeca spremna za školu?

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2015-05_radionica-roditeljstvo5-2015.jpgU Malom Lošinju održana je radionica o spremnosti djeteta za polazak u školu, namijenjena roditeljima.

Radionicu je vodila socijalna pedagoginja prof. Ljiljana Živković, u prostoru udruge Centra za zdravo odrastanje "Idem i ja".

"Polazak u školu je za dijete i njegove roditelje jedan od važnih trenutaka u životu. Za dio djece ovo iskustvo može biti teško, kod dijela djece javljaju se strahovi od novog i nepoznatog. Često osjećaj nelagode i straha imaju i roditelji koji su zabrinuti kako će se njihovo dijete prilagoditi zahtjevima škole, hoće li biti uspješno i hoće li naći prijatelje. Uspješno snalaženje u školi ovisi o spremnosti djeteta za polazak u školu tj. o cjelovitom razvoju i odgoju koji su predhodili od najranije dobi. Dijete ulaskom u školu postaje dio organizirane i strukturirane sredine, susreće se sa sustavom vrednovanja i natjecanja, uz mogućnost doživljavanja neuspjeha i kritike. U školi se susreće s novim obvezama, s osjećajem odgovornosti i novom organizacijom života", kazala je voditeljica Ljiljana Živković.

U problematici socioemocionalne spremnosti, pomoć nudi stručna ekipa udruge "Idem i ja".