Potonuće "Titanica" zanima i otočane

Predavanje S. Novkovića / foto: B. Purić
Predavanje S. Novkovića / foto: B. Purić
Na temu potonuća "Titanica", britanskog prekooceanskog broda potonulog na svom prvom putovanju 1912. godine, održano je predavanje u Lošinjskom muzeju.

O ovoj temi govorio je Slobodan Novković, autor dviju knjiga o "Titanicu". Predavač je pred auditorijem glavne dvorane palače "Fritzi" govorio o gradnji broda u Belfastu dovršenoj 2. travnja 1912. godine, tehničkim karakteristikama, početnim problemima (požar na brodu, jedva izbjegnut sudar s drugim brodom pri isplovljavanju iz Southamptona), poznatim članovima posade i putnicima, te o nesretnoj noći 14. travnja iste godine, kada je zbog udara u santu leda, brod potonuo, pri čemu je smrtno stradalo približno 1500 ljudi, što putnika, što članova posade (ukupno su na brodu bilo 2224 osobe). Poginulo je i tridesetak osoba iz Hrvatske.

O udruzi "Titanic 100" i njenim aktivnostima govorio je predsjednik Alija Pozderac, zaokruživši time događaj, organiziran od članova Kluba pomoraca Lošinja, čiji je predsjednik Robert Marušić dao uvodnu riječ. Osim prigode za postavljanje pitanja, posjetitelji predavanja mogli su pogledati i nešto arhivske građe vezane za "Titanic" i njegovo potonuće.

Promašeno bi bilo u ovoj temi ne spomenuti da je i Lošinj imao svog stručnjaka za tragediju "Titanica" - Dragutina Čubrića (1918.-1996.), pomorskog meteorologa, koji je u slobodno vrijeme s velikim entuzijazmom istraživao pojedinosti najpoznatije havarije u povijesti.