Otoci.net

Ned19012020

Zadnje dodano:19.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Dvanaest malih spasilaca

Dvanaest malih spasilaca

Devetoro lošinjskih i tri creska osnovaca položili su tečaj za mlade spasioce...

Tečaj "Junior spasilac" organizirala je Spasilačka služba Primorsko-goranske županije, uz domaćinstvo i suradnju Gradskog društva Crvenog križa Malog Lošinja. Teoretski i praktični dio trodnevnog tečaja održan je u hotelu "Bellevue" u uvali Čikat, odnosno hotelskom bazenu, gdje su ispit proveli dr. Vesna Ćavar, stručna suradnica Crvenog križa PGŽ za zdravstveno-socijalne programe, te Nikola Mrđen, nekadašnji spasilac a sada instruktor, koordinator Spasilačke službe PGŽ iz Rijeke.

Od 20. do 22. ožujka, dvanaestero učenika šestih, sedmih i osmih razreda osnovne škole, prošli su spasilačke vještine - spašavanje i izvlačenje iz vode, što samostalno, što s opremom, prepoznavanje stanja unesrećenih osoba i spasilačku komunikaciju, te prvu pomoć onesvještenoj osobi, oživljavanje, postupak s ranom i postavljanje zavoja, prvu pomoć kod ozljeda kostiju i zglobova, te posebno mjere samozaštite samih spasilaca.

Novi spasioci juniori postali su Renée Buljat, Vanja Jovanović, Leila Mujačić, Antonia Manzoni, Leona Mišljenović, Ida Perković, Fran Žitinić, Ema Maljić i Luka Erlić iz Malog Lošinja, te Roko Salković, Ivan Mužić i Matej Salković iz Cresa.

Ovo je treći put da je Lošinj bio domaćin tečaju, a lanjska dva tečaja prošlo je 28 mladih otočana. "Sljedeće ovakvo okupljanje na Lošinju u planu je za ljeto ili jesen ove godine", kazala je Nada Mužić, predsjednica lošinjske organizacije Crvenog križa. Ovakvi tečajevi održavaju se kao animacija za polaganje pravih spasilačkih tečajeva, koji se mogu pohađati po nastupu punoljetnosti.

Mrđen je najavio i sljedeći termin testiranja za odrasle spasioce; bit će to u Rijeci, na bazenu Kantrida, 16. travnja u 10 sati. Prijave zainteresiranih mogu se obaviti na tel. 099/214-6206 ili u Gradskom društvu Crvenog križa.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!