Otoci.net

Sri17072019

Zadnje dodano:17.07.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji "Jadranka" razmatra gradnju hotela-nebodera?

"Jadranka" razmatra gradnju hotela-nebodera?

Pred mještanima Velog Lošinja i drugim zainteresiranima, arhitekt Andrija Rusan, angažiran od "Jadranke", predstavio je mogućnost gradnje i do 90 metara visokog hotela u obliku lanterne na Punti...

Arhitekt Rusan pokazao je slike tri svoja prijedloga, koji kod znatnog dijela okupljenih nisu naišli na odobravanje - čula su se i razna dobacivanja i podsmijeh - posebno onaj kojim bi se dogradnja "Punte" izvela podizanjem nebodera s kapacitetom 400 kreveta, a čiji bi vrh bio na nadmorskoj visini od 90 metara i time postao daleko najupadljivijom građevinom Velog Lošinja. Kao alternativno rješenje ponudio je vodoravnu "kocku" istih gabarita, ali u širinu, što je izazvalo nešto manje negodovanja. Predviđena lokacija je sadašnji tzv. zabavni centar Punte.

U kinodvorani naguralo se preko stotinu mještana, "vikendaša" i gostiju, među kojima i lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli i većina članova Gradskog vijeća, te članovi Vijeća Mjesnog odbora Veli Lošinj, a uz Rusana, investitora "Jadranku" predstavljali su predsjednik uprave Sanjin Šolić, te Mihajlo Perenčević.

Šolić je kazao da je prezentacija organizirana kako bi se dobio uvid u razmišljanja građana, kao i da uviđa potencijalni problem preizgrađenosti Punte, što je bila glavna primjedba iz publike - na to su upozorile Branka Džebić i Ivica Boban.

Perenčević smatra da bi se u Velom Lošinju, kao mjestu pomoraca i kapetana, hotel u obliku lanterne dobro uklopio, a taj zahvat navodi kao dio stvaranja nove destinacije od Lošinja, kojega vidi kao vodeće turističko mjesto između Venecije i Dubrovnika.

"Ova investicija neće se vratiti još trideset godina, a bolje je sibirski novac potrošiti ovdje, nego ga stavljati u banke. Ne znam koliko će dugo potrajati naše aktivnosti u Rusiji i koliko dugo ćemo moći izvlačiti novac otamo", kazao je Perenčević, govoreći i o drugim planovima na arhipelagu, poput golf-igrališta na Mataldi i marina na Velopinu i Kovčanju. "Crkva ima svoje administrativne probleme, pa je odgodila posao, ali vjerujem da će to završiti potpisom", zaključio je na temu Matalde.

Većina reakcija iz publike bila je negativno određena prema ideji "hotela-lanterne". Lovro Hesky kazao je da shvaća da investitor "može raditi što hoće", ali da bi neboder devastirao vizuru Velog Lošinja.

Blaženka Levinger-Herceg upitala je zašto se ne prati način gradnje postojećeg kompleksa apartmana, a na tom je tragu bio i Siniša Dakić-Barichievich, koji je kazao da je na ranijim sastancima na razini Grada bilo govora isključivo o kaskadnoj gradnji poput one apartmanskog naselja.

Sanjin Banac predložio je da se ponude i drugačija rješenja, usklađenija s izgledom povijesnog Velog Lošinja. Čuli su se i komentari da postoji prijetnja betonizacije obale poput one koja se dogodila u Španjolskoj, da ne treba oponašati Dubai koji nema povijest, ali i da se onima koji su spremni platiti skup smještaj u takvom hotelu neće svidjeti gužva koja će nastati na plaži Punte kojoj bi time gravitiralo dodatnih 400 ljudi.

U sjeni rasprave o hotelskom kolosu ostali su drugi dijelovi prezentacije projekta, prema kojem je predviđena podzemna garaža s 91 parkirališnim mjestom na tri etaže ispod sadašnjeg trga naselja Punta, te izvođenje ceste punog profila, kojom bi se glavna otočna cesta spojila sa starim ulazom u mjesto.

Na današnji dan.....

17/7/2004

Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić posjetio Cres