Otoci.net

Ned21042019

Zadnje dodano:21.04.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji 21 o meni 21 o meni: Vesna Juranić-Koharović

21 o meni: Vesna Juranić-Koharović

Čitateljima naših stranica predstavlja se Vesna Juranić-Koharović, dugogodišnja sutkinja na Prekršajnom sudu u Malom Lošinju, od prošle godine umirovljenica...

1. Datum i mjesto rođenja?

3. 6. 1957., Mali Lošinj.

2. Odakle su vam obiteljski korijeni?

Odavde; mama iz Stivana, kao i nono i nona po majci. Otac iz Malog Lošinja, druga nona iz Beleja, nono iz Baške na Krku, ali rođen u Punti Križa. Dakle, prava bodulka.

3. Kojim ste se sve poslovima bavili?

Kako su moji roditelji imali kafić, "Stop", radila sam pa neko vrijeme i vodila kafić i studirala pravo u Rijeci. Po diplomiranju 1982., počela sam kao vježbenik i jedini volonter u ono vrijeme raditi na Općinskom sudu, dok se nije raspisao natječaj u Lošinjskoj plovidbi. U to vrijeme bili su OUR-i, tj. organizacija udruženog rada i osnovna organizacija udruženog rada, svojevrsni holding Lošinjske plovidbe, gdje sam radila u radnoj zajednici za LP-Turizam i LP-Brodogradilište. Nakon toga, zbog brige o dvoje djece, bliže kući, napustila sam Lošinjsku te radila kao tajnica udruženja obrtnika i zatim na Prekršajnom sudu u Malom Lošinju više od dvadeset godina, do umirovljenja.

4. Najdraži poslovni trenutak?

Polaganje prisege na Markovom trgu, među prvim imenovanim sucima u Republici Hrvatskoj, devedesetih.

5. Najdraži privatni trenutak?

Majčinstvo i sada nedavno, kada sam postala nona.

6. Najveći promašaj u životu?

Pokušavam se sjetiti, promašaja je sigurno bilo, ali ništa tako loše da bih takvu odluku ili postupak mogla nazvati promašajem koji je bilo teško ili nemoguće ispraviti.

7. Koje jezike govorite, kojima se još služite?

Govorim talijanski, engleski, njemački.

8. Najdraža vrsta glazbe i glazbenici/e?

Oduvijek sam voljela rock, no sada slušam pop, a izdvojila bih ipak neke talijanske izvođače; Lucio Battisti, kojeg se sjećaju starije generacije, a od mlađih Lauru Pausini. Međutim, najviše volim poslušati uživo dobar koncert klasične glazbe.

9. Najdraži film(ovi) i glumice/glumci?

Od filmova "La vita e bella" (Život je lijep), "Forrest Gump", a od glumaca Robert De Niro i Meryl Streep.

10. Koje političke ideale, stranke i/ili političare simpatizirate?

Težim i simpatiziram one političke ideale i stranke koje istinski i vjerodostojno rade na ostvarenju dobro i pravedno uređene zajednice, temeljene na vladavini prava. Na hrvatskoj političkoj sceni ne vidim nijednu stranku bar približno takvih atributa niti nekih političara od vrijednosti koje je zagovarao, a i živio veliki Vlado Gotovac, koji na žalost nije posjedovao dovoljno vještina da se nametne i održi na političkoj sceni. Šteta, s njim bi Hrvatska zasigurno bila drugačija, bolja.

11. Najdraži sport, sportaš i/ili ekipa?

Ni tu ne mogu dati kratki odgovor, jer sport se previše profesionalizirao. Istaknula bih manje poznate, npr. braću Sinković, našeg Igora Marenića i Šimu Fantelu, kao sportaše na vodi, tako malo popularizirane u Hrvatskoj, a tako vodama bogatoj zemlji.

12. Najdraže jelo?

Brodet i palenta.

13. Jelo koje (više) nikada ne biste okusili?

Piletina s jako slatkim umakom od naranče iz Španjolske, s apsolventskog putovanja.

14. Imate li neke hobije i koje?

Pravljenje likera i balzama od mediteranskog bilja, a sada, ljeti, plivanje, naročito slobodnim stilom.

15. Koje životinje su vam najdraže?

Psi i konji.

16. Mjesto koje još niste posjetili, a želite?

Irska, Škotska.

17. Idealan odmor?

Na nekom osamljenom mjestu, okruženom prirodom, mirom, a opet ne daleko od civilzacije. Može i Gorski kotar, ali obavezno uz finu hranu.

18. Koje vas osobe, suvremenici ili iz prošlosti, nadahnjuju u životu?

Nadahnjuju me obični, skromni ljudi visokih etičnih načela, s očekivanjima poput mojih i strahovima da se ovaj svijet urušava od previše tehnologije u kojem proporcionalno rastu brzine protoka informacija opada empatija, osjećaj za stvarnost, spontanost, slobodno izražavanje emocija, kao što su tuga, radost, ljutnja na način naših očeva, djedova, baka. Nadahnjuju me oni koji se, poput mene, boje da će dodir, bliskost, suosjećanje postati relikti prošlosti i odraz primitivizma, i oni koji se grčevito trude plivati uzvodno da sačuvaju Hrvatsku, Lošinj moje mladosti, a zauzvrat ne traže ništa. Nadahnjuju me osobe koje opažaju one dobre, pozitivne kao i loše pojavnosti u našem društvu, okruženju, politici, svakodnevnici i to umiju napisati i opisati, a da nisu poznati pisci, kolumnisti, političari, zbog kojih osjećam da nisam sama, da nas ima.

19. Najdraži citat?

Post nubila Phoebus. U prijevodu: Poslije oblaka Sunce.

20. U sljedećih godinu dana želite...?

Sačuvati zdravlje, svoje i obitelji.

21. U sljedećih deset godina želite...?

Isto.

Na današnji dan.....

21/4/1976

Utemeljen Košarkaški klub "Lošinj", danas "Jadranka", osnivač Ante Šolić