Otoci.net

Sri24102018

Zadnje dodano:23.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji 21 o meni 21 o meni: Ugo Toić

21 o meni: Ugo Toić

Upoznajte Cresanina dr. Uga Toića, voditelja Otočne razvojne agecije i LAG-a "Kvarnerski otoci"...

1. Datum i mjesto rođenja?
11. 10. 1964., Rijeka

2. Odakle su vam obiteljski korijeni?
Nona po tati rođena je u Filozićima, a nono u Mergu. Nono i nona po mami rođeni su u Cresu.

3. Kojim ste se sve poslovima bavili?
Ako se pod time misli na sve poslove koje sam radio u zamjenu za novčanu naknadu, bilo ih je mnogo. U srednjoj školi sam jednog ljeta radio u banci, a jednog prodavao plinske boce. Bilo je i dosta neobičnih kratkih poslovnih angažmana, poput bojanja imena na creskom spomeniku borcima palim u II. svjetskom ratu, obrađivanja zemlje motokultivatorom na gradskim zelenim površinama, prijevoza građevinskog materijala, sviranja harmonike na zlatnom piru i drugo. Jednog ljeta sam na štandu prodavao keramiku i cvijeće. Prvi ugovor o radu potpisao sam 1991. s Poljoprivrednom zadrugom Cres gdje sam dvije godine radio kao voditelj uljare i agronom u sustavu nacionalne mreže poljoprivrednih savjetnika. Nakon trogodišnjeg doktorskog studija u Udinama radio sam još godinu dana u Italiji na nekoliko projekata primijenjenog znanstvenog istraživanja u sektoru voćarstva i vinogradarstva. Pet godina bio sam zaposlen u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu, najprije kratko kao voditelj odjela za zaštitu bilja, a zatim kao pomoćnik ravnatelja. Idućih pet godina proveo sam radeći za američku konzultantsku firmu na provedbi projekta razvoja hrvatske poljoprivrede. U suradnji s talijanskim partnerima osnovao sam firmu za certificiranje i nadzor u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u kojoj sam radio na različitim administrativnim, inspekcijskim i savjetodavnim poslovima. Od 2011. zaposlen sam u Otočnoj razvojnoj agenciji kao voditelj Pilot-projekta lokalnog razvoja "Otok Cres", a od sredine prošle godine na pola radnog vremena radim i u LAG-u "Kvarnerski otoci" kao viši stručni suradnik. Povremeno honorarno pripremam dokumentaciju potrebnu za registraciju zaštićenih oznaka izvornosti ili zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Osim nabrojanih, bilo je mnogo poslova koje sam radio na volonterskoj bazi.

4. Najdraži poslovni trenutak?
U životu sam relativno često mijenjao posao, pa radije pamtim poslovna razdoblja nego trenutke, kojih je bilo mnogo. U svim poslovima koje sam radio imao sam sreću da mogu u njima uživati i obavljati ih s entuzijazmom, bez obzira na stresne situacije koje su se ponekad pojavljivale. Osim kod prvog posla, zajednička osobina svih zaposlenja bio je značajan udio rada u međunarodnom okruženju u kojem sam se upoznao s različitim poslovnim stilovima i kulturama. Vjerujem da mi je ta činjenica pomogla da svakom novom poslu pristupam otvorenog uma te s puno poleta i optimizma.

5. Najdraži privatni trenutak?
Možda će izgledati stereotipno, ali s obzirom da držim do obitelji, najdraži trenuci koje pamtim jesu ženidba i rođenja dvaju sinova.

6. Najveći promašaj u životu?
Kaže se: tko radi taj i griješi. Čini mi se, ipak, da do sada nisam napravio neku tako veliku grešku koja je imala značajan negativan utjecaj, bilo na moj ili nečiji tuđi život.

7. Koje jezike govorite, kojima se još služite?
Talijanski (materinski) i engleski. Prilično dobro razumijem slovenski, ali slabije ga govorim.

8. Najdraža vrsta glazbe i glazbenici/e?
Volim sve vrste dobre glazbe, od klasične preko rocka i popa do klapa. Posjetio sam daleko najviše koncerata klasične glazbe u odnosu na druge vrste, ali u mojoj fonoteci su podjednako zastupljeni klasika, rock i pop. Volim talijanske glazbenike poput Jovanottija, Zucchera, Vasca Rossija, Laure Pausini...

9. Najdraži film(ovi) i glumice/glumci?
Definitivno najviše volim dobre trilere kojih, čini mi se, ima sve manje. Sviđa mi se Julia Roberts koja je glumila i u tom žanru – "Conspiracy Theory" (s Melom Gibsonom) ili "The Pelican Brief" (s Denzelom Washingtonom).

10. Koje političke ideale, stranke i/ili političare simpatizirate?
Nažalost, ne postoji politička stranka u koju bih se učlanio – ne prepoznajem se ni u programima ni u ljudima. Na izborima sam do sada u pravilu glasao po načelu: izaberi manje lošu opciju. Jedva sam dočekao preferencijalno glasanje gdje mogu izabrati osobu. Mislim da bi trebalo povećati broj preferencijalnih glasova te uvesti isti sustav i za lokalne izbore. Inače, zalažem se za tradicionalne vrijednosti, poput zaštite života, obitelji, dostojanstva čovjeka, okoliša i prirode, kulturnog naslijeđa i nacionalnih resursa. Protivim se gospodarskom rastu pod svaku cijenu, kada se političari fokusiraju samo na rast BDP-a i pogodovanje krupnom kapitalu, zanemarujući prava radnika, utjecaj na okoliš i lokalnu zajednicu te ostale aspekte društveno odgovornog poslovanja. Uvjereni sam europeist.

11. Najdraži sport, sportaš i/ili ekipa?
Ne prakticiram nijedan sport. Premda u biti ne volim nogomet, zbog besramno velikog novca koji se vrti oko njega te često neprimjerenog ponašanja navijača, moram priznati da na televiziji najčešće gledam upravo taj sport, ali i to vrlo rijetko – uglavnom utakmice hrvatske i talijanske reprezentacije, te neke završne utakmice europskih kupova. Razlog tomu vjerojatno leži u činjenici da je to gotovo jedini sport koji možete pogledati u udarnom terminu (prime time), kada imam najviše vremena. Vesele me prije svega uspjesi naših sportaša u manjim sportovima kojima se ljudi bave iz strasti, a ne zbog materijalne koristi – poput našeg Marenića. Od sportskih priredbi jednom ili dvaput godišnje sa sinovima posjetim utakmice zagrebačkog hokejaškog kluba "Medveščak", pravi sportsko-zabavni doživljaj za cijelu obitelj i s fer-navijanjem. Inače, jako cijenim taj klub zbog njegovog izuzetnog društvenog angažmana.

12. Najdraže jelo?
Za sebe bih mogao reći da sam gurman. Volim sva dobro spravljena jela različitih nacionalnih kuhinja, ali ipak preferiram mediteransku kuhinju i ribu. Uvijek sam spreman pojesti dobru paštu ili rižoto.

13. Jelo koje (više) nikada ne biste okusili?
Dogodilo se više puta da mi se neko jelo nije svidjelo, ali ne zbog njegovog izvornog recepta ili sadržanih sastojaka već zato jer je bio loše pripremljen. Nažalost, imam intoleranciju na mliječne proizvode te sam uskraćen za iskustvo uživanja u jelima koja sadrže puno sira, maslaca, vrhnja...

14. Imate li neke hobije i koje?
Nemam poseban hobi. Po struci sam agronom, ali ne radim u proizvodnji pa slobodno vrijeme volim provesti radeći u vrtu. Volim za svoj gušt zasvirati gitaru ili klavir (samouk sam pa zvuči prilično amaterski), a još više volim zapjevati i zasvirati u društvu, ali tih prigoda u današnjem načinu života ima sve manje.

15. Koje životinje su vam najdraže?
Nemam kućnih ljubimaca. Stalo mi je do očuvanja svih životinjskih vrsta, odnosno biološke raznolikosti općenito – posebice na našem arhipelagu. Jednom davno sam bio "usvojio" delfina iz našeg akvatorija. U cilju očuvanja biološke raznolikosti zalažem se za potpuno iskorjenjivanje stranih vrsta iz našeg ekosustava: divljih svinja i jelena lopatara.
 
16. Mjesto koje još niste posjetili, a želite?
Kina.

17. Idealan odmor?
Posjet zanimljivim ruralnim područjima, parkovima prirode ili znamenitim gradovima, po mogućnosti izvan glavne turističke sezone.

18. Koje vas osobe, suvremenici ili iz prošlosti, nadahnjuju u životu?
Papa Franjo.

19. Najdraži citat?
Čini svagda tako da možeš htjeti da princip tvog djelovanja vrijedi kao opći zakon (Kantov kategorički imperativ).

20. U sljedećih godinu dana želite...?
Pronaći više slobodnog vremena za sebe i svoju obitelj.

21. U sljedećih deset godina želite...?
Pomoći sinovima da steknu zvanje koje će ih ispunjavati te da izrastu u poštene i pravedne osobe koji prepoznaju prave životne vrijednosti.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!