Otoci.net

Sri11122019

Zadnje dodano:11.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Nerezince brinu divljač i manjak mladih

Nerezince brinu divljač i manjak mladih

Nakon Cresa, javna tribina Otočnog sabora o Zakonu o otocima održana je i u Nerezinama.

U hotelu "Televrin" okupili su se nerezinski gospodarstvenici i obnašatelji javnih funkcija, a prije početka minutom šutnje odana je počast preminulom vlasniku "Televrina" i prijatelju Nerezina, u petak preminulom Karl-Heinzu Pützu.

Uvodnu riječ, o Zakonu o otocima, dao je Julijano Sokolić, član Vijeća Otočnog sabora i predsjednik Otočnog sabora Primorsko-goranske županije. Član Otočnog sabora i Otočnog vijeća pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Đanino Sučić govorio je o radu Otočnog vijeća, odnosno o problematici Hrvatskog otočnog proizvoda, ENC-uređaja i zdravstvu na otocima.

Prvi među diskutantima bio je Ferdinand Zorović, koji je ukazao na problem koza na Osoršćici, kojih je oko tristo, a rade štete u maslinicima, pa i dolaze u naselje. "Sada ih je tristo, za koju godinu moglo bi ih biti tisuću. Mislim da se tom problemu treba pristupiti slično onom s alohtonom divljači", kazao je Zorović, uz podršku Mirana Sokolića.

Zorović je govorio i o "Hrvatskom otočnom proizvodu"; smatra da zbog obveza prema HACCP-u i fiskalizaciji, tek pokrenuta domaća proizvodnja može biti ugrožena, te predlaže da država subvencionira uvođenje HACCP-a.

Luigi Satalić se požalio na cijene katamarana, pa su mu Sokolić i Sučić prepričali istu temu koja je opširnije razmatrana na tribini u Cresu. Dario Kučić ukazao je na problem kod kupnje karata za trajekt - ako je čovjek sam u autu, dok ode do kioska po karte, preteći će ga više drugih vozila.

Elvis Živković upozorio je na problem alohtone divljači, zbog kojeg je ovčarstvo Nerezina, Punte Križa i Osora na koljenima, te da se poticajnim mjerama i olakšicama pomaže otvaranje radnih mjesta: "Na području Grada Malog Lošinja u proteklih deset godina nestalo je 500 osoba mlađih od 18 godina, što je izravna posljedica neulaganja u gospodarstvo".

U raspravi su još sudjelovali Đulijano Benvin, Krešo Lekić, Anton Žuklić i Sonja Gulam.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!