Otoci.net

Ned19012020

Zadnje dodano:18.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Vatromet bio planiran, osim životinja otkazan i zbog lokacije ispucavanja

Vatromet bio planiran, osim životinja otkazan i zbog lokacije ispucavanja

Ponoćni novogodišnji vatromet u Malom Lošinju bio je planiran, a otkazan je zbog kombinacije sigurnosno-financijskih razloga, a ne samo zbog zamolbi građana da Grad ovime pomogne životinjama da prebrode ovu, za njih tešku noć.

To se razjasnilo nakon što se portalu Morski.hr obratio radnik neimenovane pirotehničke firme s kojom je Grad Mali Lošinj planirao vatromet na prijelazu iz 2019. u 2020. godinu. Gradu je Županijska lučka uprava (ŽLU) Mali Lošinj "stavila veto" na poziciju ispucavanja vatrometa; Grad je planirao da se to učini s obale, preciznije s Vele rive (tako je bilo proteklih godina), a iz ŽLU je odobrena pozicija s mora, posred luke - otprilike na polovici zamišljene crte koja spaja tzv. novu operativnu obalu blizu brodogradilišta i zadnje kuće na obali Priko, ocijenjena manje opasnom za plovila. "Ova mikrolokacija ne ugrožava i ne dovodi u opasnost ljude, njihovu imovinu - plovila, vozila, urbanu opremu, brod i katamaran - državnu brodsku i brzobrodsku liniju, o čemu mi kao Županijska lučka uprava Mali Lošinj vodimo posebnu brigu", navodi ravnatelj Filip Balija.

Prema navodima s navedenog portala, pirotehničari su u studenom Gradu Malom Lošinju dali ponudu za vatromet u iznosu od 16 tisuća kuna plus PDV, a nakon višednevnog pregovaranja, pirotehničari su kazali da vatromet od 16 tisuća kuna s odobrene lokacije ne bi izazvao dovoljno dobar efekt za one koji ga gledaju s mjesta održavanja javnog dočeka - glavnog gradskog trga, pa su predložili da se to onda uopće ne učini, već da se novac prenamjeni u dobrotvorne svrhe, s čim se uprava Grada složila.

Na naš upit, Martina Krajina Mršo iz gradske uprave poslala je priopćenje u kojem navodi da bi s PDV-om i ostalim logističkim uslugama ukupan trošak za vatromet dosezao 30 tisuća kuna, a da su javnost o odluci o neodržavanju vatrometa obavijestili na samu Staru godinu, ne očekujući veću medijsku pozornost i bez "cilja PR-reklame ili jeftinog skupljanja političkih bodova".

Tako 30 tisuća kuna ide za nabavku uređaja za analiziranje krvi, a Grad je odlučio da više neće biti vatrometa u organizaciji Grada i Turističke zajednice Lošinja. Dalje, u planu je donošenje odluke o "potpunoj zabrani upotrebe pirotehničkih sredstava na našem području što je u skladu sa održivim razvojem i energetskom tranzicijom koje provodimo", navode u priopćenju.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!