Pet24012020

Zadnje dodano:23.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Preminuo kap. Zoran Tomić

Preminuo kap. Zoran Tomić

Preminuo je, nakon teške bolesti, Zoran Tomić, dugogodišnji lošinjski lučki kapetan.

Rođen u Smederevu 1947. godine, u djetinjstvu je dunavsku obalu zamijenio jadranskom i vezao za nju svoj životni put. Osnovnu školu završio je u Puli, a 1965. godine Pomorsku školu u Malom Lošinju. Godine 1970. u Rijeci je završio Višu pomorsku školu, stekao je zvanje kapetana duge plovidbe, s tim da je u međuvremenu u Bakru položio poručnički ispit. Kasnije je, 1985. godine, završio i Fakultet za pomorstvo i saobraćaj u Rijeci.

Gotovo dva desetljeća plovio je na brodovima "Jugolinije" i "Lošinjske plovidbe", potom i onima stranih kompanija - prvo kao časnik, potom i zapovjednik. Nakon iskrcaja, kraće je radio u drugim branšama, kao voditelj lošinjske poslovnice novinsko-izdavačke kuće "Vjesnik", pa kao direktor turističke djelatnosti u "Jadranci". Ljeta 1988. godine postao je lučki kapetan u Malom Lošinju i po tom svojem angažmanu, koji je potrajao sve do umirovljenja 2013. godine - s tim da je i nadalje ostao vezan za kapetaniju kao važan savjetnik - ostaje najupamćeniji.

Nebrojene su akcije u kojima je kao lučki kapetan izravno sudjelovao u spašavanju ljudskih života i imovine na moru, a pritom je iskazivao veliku stručnost i razumijevanje prioriteta u dramatičnim situacijima. S posadom lošinjske lučke kapetanije dobio je Plavu vrpcu "Vjesnika", naše najrenomiranje priznanje te vrste, ali i druga javna priznanja. I u javnim je nastupima često ukazivao na moguće opasnosti na moru.

Uz posao lučkog kapetana, radio je i kao vanjski suradnik Srednje škole Ambroza Haračića predajući stručne predmete učenicima pomorskih smjerova, a time se bavio i u privatnoj obiteljskoj tvrtki. Bio je član vijeća Županijske lučke uprave Mali Lošinj, a osamdesetih godina predsjednik Mjesne zajednice Mali Lošinj, predsjednik Turističke zajednice Općine Cres-Lošinj, komandant štaba Civilne zaštite Općine Cres-Lošinj. Njegova je stručnost korištena u izradi propisa i maritimnih studija.

Ljetos je kap. Tomić objavio dugo pripremanu knjigu "Nemirno more - zapisi lučkog kapetana", u kojoj je kroz 101 priču opisao svoje iskustvo na mjestu pomorca i lučkog kapetana, pokazavši i dotad široj javnosti relativno nepoznat pripovjedački dar. Vrlo dobar prijem ove knjige među sugrađanima, ali i onih iz drugih sredina koje zanima ova tematika, potvrdio je širinu kruga ljudi koji su ga poštovali.