Ned15122019

Zadnje dodano:15.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Tri škole zajedno kroz izazove novih medija

Tri škole zajedno kroz izazove novih medija

Iako je u Osnovnoj školi Marija Martinolića i dalje štrajk, a na prozorima zbornice izvješeni su brojni natpisi "NE" kao poruka Vladi RH, danas su ondje predstavljeni plodovi suradnje s dvjema školama iz drugih krajeva Hrvatske.

Pod zajedničkim nazivom "In Medias ReStart", zajedno s Osnovnom školom Matije Gupca iz Zagreba i Srednjom školom Marka Marulića iz Slatine, lošinjska je osnovna škola radila na unapređenju pismenosti kao temelju cjeloživotnog učenja, to je činjeno kroz održavanje izvannastavne aktivnosti, u kojoj je analizirana pismenost u njenom širem, suvremenom smislu. "Pismenost nije više samo čitanje i pisanje, nego i područja medijske, digitalne, čitalačke, prirodoslovne, višejezične i multikulturalne pismenosti. Svi ovi sadržaji rade se i na redovnoj nastavi, ali se kroz izvannastavnu aktivnost može učiniti više i sustavnije", kazala je Ljiljana Živković, koja u lošinjskoj školi vodi ovaj program.

Još su sudjelovale profesorice hrvatskog jezika Eleonora Šintić-Russin i Nataša Lukša te učiteljica razredne nastave Rafaela Kuljanić, a rezultat su priručnici za učenike u četirima skupinama, onoj za III. i IV. razred osnovne škole, za V. i VI. razred, za VII. i VIII. razred te za I. i za II. razred srednje škole. Profesorice ističu i to da su kroz "In Medias ReStart" dobili edukaciju od vrhunskih stručnjaka za medije, ali i tehničku opremu za učionice, kao i to da su djeca pokazala veliku zainteresiranost za ove teme, u svjetlu toga da su u današnjim djetinjstvima i odrastanjima mediji prisutniji nego ikada i nadilaze ljudsku sposobnost obrade sadržaja. "Djeci su se najviše svidjele teme medijske, digitalne i multikulturalne pismenosti, odnosno kako nastaju vijesti, što su to lažne vijesti i utjecaj reklama", ističe Kuljanić.

Za tri škole važno je to da nisu morale posezati za vlastitim novčanim sredstvima, već je ukupno milijun i pol kuna stiglo iz fonda Europske unije, ističe ravnateljica lošinjske škole Olivela Franko, kazavši da će nastojati programu priključiti i Srednju školu Ambroza Haračića, a Ljiljana Živković navodi da će nastojati nastaviti ovaj program i u školskoj godini 2020/21.

Na današnji dan.....

15/12/1991

Jugoslavenska vojska napustila Lošinj, nakon što je istog ljeta Hrvatska proglasila neovisnost od Jugoslavije