Sub19102019

Zadnje dodano:18.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Počinje jedriličarska avantura Sonje Jakić

Počinje jedriličarska avantura Sonje Jakić

U ponedjeljak kreće najveća avantura u životu mlade Sonje Jakić iz Cresa. Pred njom je isplovljavanje na jedrenje iz Plymoutha u Engleskoj do Azora, kao prva etapa cijelog ekološkog putovanja kojim će biti oplovljen svijet.

Cresanka se još kao desetogodišnja djevojčica upisala u ovdašnji klub "Reful", a i nakon apsolvirane škole jedrenja nastavila je svoje slobodno, a posljednjih godina i radno vrijeme provoditi na moru, na jedrilicama. Studentica je strojarstva. Izabrana je kroz nekoliko krugova selekcije, među pet tisuća prijavljenih žena. Pod nazivom "eXXpedition - round the world" žene iz raznih zemalja - Sonja Jakić dosad je jedina iz Hrvatske - od 2014. godine odlaze na jedriličarske ekspedicije, a članice posade putem provode znanstvena istraživanja s naglaskom na plastiku i toksine u moru. Tako putovanja imaju dva promotivna cilja - podršku ženama u znanosti i edukaciju lokalnih zajednica o posljedicama bacanja plastičnog otpada u more.

Posada od osam članica, koja otvara ovogodišnju ekspediciju, očekuje se za dva tjedna na Azorima. Pozicija Sonje Jakić posve je volonterska i traži sudjelovanje u troškovima, u iznosu od 5200 engleskih funti (približno 43 tisuće kuna). U tu je svrhu pokrenula tzv. crowdfunding-kampanju na internetu, koja će ostati otvorena tijekom prve etape, a zasada je rezultirala pokrivanjem pedeset posto željenog iznosa.

"Sva moja iskustva i interesi sažeti su u ovoj ekspediciji, a dijeliti svoj entuzijazam i svoje vrijeme za ideju i cilj koji smatram bitnim, nije mi strano. Najvrijednijim smatram to što ću s putovanja moći donijeti i podijeliti znanje, iskustvo i ideje kako se suočiti s problemom plastike i njegovim rješavanjem, te se nadam da ću imati priliku to znanje iskoristiti za dobrobit svojega grada i otoka", najavljuje Sonja Jakić.

Žene će jedriti 21-metarskom dvojarbolnom jedrilicom čelične konstrukcije, opremljenom za znanstvena istraživanja.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!