Ned20102019

Zadnje dodano:19.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Do kraja godine besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Do kraja godine besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Za stanovništvo od osmog razreda osnovne škole do 25 godina starosti, do kraja ove godine omogućeno je besplatno cijepljenje protiv HPV-a, javlja lošinjska ispostava Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

"Humani papiloma virus (HPV) obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-ak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Tipovi virusa označuju se brojevima. Naziv dolazi od bradavica, lat. papiloma, koje uzrokuju neki od tipova virusa. Određeni tipovi virusa mogu dovesti do nekih vrsta raka. Sukladno navedenom, tipovi HPV-a se dijele se na: "visokorizične", onkogene tipove (16, 18, 31, 33, 45...) i "niskorizične", neonkogene tipove (6, 11, 42, 43, 44...).

Humani papiloma virus (HPV) je jedan od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca se zarazi u nekom trenutku u životu.

Infekcija HPV-om često nema nikakve simptome. Infekcija HPV-om najčešće (u devet od deset slučajeva) prolazi unutar dvije godine od zaraze, bez ikakvih znakova bolesti. No, kod nekih osoba infekcija može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te se može javiti i rak. Infekcija HPV-om može uzrokovati: karcinom vrata maternice (cerviksa), rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinom muškog spolnog uda (penisa) te karcinom čmara (anusa) i grla kod muškaraca i žena. Od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice. Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma cerviksa oboli oko 350 žena, a preko stotinu ih umre. Više od 99 posto slučajeva karcinoma cerviksa posljedica je infekcije onkogenim tipovima HPV-a. Predstadiji raka vrata maternice mogu se utvrditi preventivnim ginekološkim pregledima (PAPA-testom), te su kao i sam rak uzrokovani infekcijom HPV-om, a otkrivaju se u više od 2000 djevojaka i žena svake godine. Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje se kod približno 10 do 20 osoba utvrdi oboljenje od raka čmara, muškog spolnog uda i rodnice, dok se rak stidnice dijagnosticira kod manje od 100 žena", javlja dr. Senka Stojanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Zainteresirani se mogu javiti na tel. 051/233-574, 238-278 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Na današnji dan.....

20/10/1908

U brodogradilištu blizu Monfalconea, osnivača Lošinjana Alberta i Callista Cosulicha, porinut parobrod "Trieste"