Otoci.net

Sri11122019

Zadnje dodano:11.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Kocijan: Ostavku sam odlučila dati prije odluke ministrice i ostalih kolega

Kocijan: Ostavku sam odlučila dati prije odluke ministrice i ostalih kolega

Svoj osvrt na izvještaje o događanjima u Odgojnom domu Mali Lošinj uputila nam je Silvija Kocijan, jedna od troje doskorašnjih članova Upravnog vijeća koji su dali ostavke, iz kvote Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

"Radi objektivnog informiranja javnosti molim da objavite moje reagiranje kao članice Upravnog vijeća Odgojnog doma Mali Lošinj, a na temu koja je iz nekog razloga dospjela u javnost kao najvažnija i goruća gradska tema, a konkretni povod za obraćanje jest članak objavljen 13. kolovoza 2019. godine na Vašem portalu Otoci.net, a na temu Odgojnog doma u Malom Lošinju pod nazivom: 'Sagu o ravnatelju doma nastaviti će neko novo Vijeće'.

U članku se navodi da je troje članova Upravnog vijeća iz kvote Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, i to predsjednik Robert Antičević, te članice Martina Lipovac i Silvija Kocijan dalo ostavke radi neprihvaćanja odluke Upravnog vijeća Gordana Antoninića za ravnatelja Doma od strane Ministarstva, a nakon provredenog javnoj natječaja. Radi se netočnoj tvrdnji, barem što se tiče mene. Napominjem da se ne radi o kolektivnoj ostavci i da nemam saznanja o razlozima ostavke ostalih članova vijeća, ali razlog moje ostavke nije neprihvaćanje odluke ministrice o uskrati suglasnosti na izbor. Ostavku sam odlučila podnijeti puno prije odluke ministrice i prije nego su ostale kolege to učinile. Prije bi se moglo reći da je odluka ministrice samo potvrda o ispravnosti odluke da podnesem ostavku iz razloga radi kojih sam tako odlučila.

Na sjednici na kojoj se odlučivalo o izboru ravnatelja Odgojnog doma tražila sam da se glasanje, odnosno izbor kandidata, izvrši na idućoj sjednici kako bi se mogla provjeriti dokumentacija, i kako bi se dobilo potrebno vrijeme za pravilnu odluku. Prema mojim shvaćanjima tek na idućoj sjednici je Upravno vijeće trebalo donijeti odluku o izboru i usvojiti tekst odluke o izboru koji se upućuje sukladno zakonskoj proceduri Ministarstvu na suglasnost. Iz tog razloga, nepotrebne žurbe i načina odabira, ubrzo sam nakon same sjednice na kojoj je donesena Odluka o izboru ravnatelja ustanove članovima Upravnog vijeća najavila svoju ostavku, a za koju sam bila zamoljena da je formaliziram u dogledno vrijeme. Dalje nisam ni sudjelovala u radu UV.

Tema Odgojnog doma u Malom Lošinju već je duže vrijeme aktualna i zanimljiva javnosti iz pogrešnih razloga. Sama ustanova je inače van interesa javnosti, nije zanimljiva a ni važna nikome osim malobrojim korisnicima, štićenicima i djelatnicima ustanove. Sama ustanova o čijoj se sudbini ustvari ovdje radi ostala je, i sad kad je u žiži javnosti, izvan zone interesa javnosti, iako se radi o ustanovi u koju ovo društvo godišnje ulaže gotovo deset milijuna kuna i od koje se očekuje odgovarajući rezultat, odnosno kvaliteta rada. Da li ta ustanova opravdava očekivanja društva i na koji način djeluje, trebalo bi biti u fokusu javnosti, a ne kadrovska rješenja. Ne postoji ravnatelj čijim izborom će se riješiti problemi s kojima se ustanova mora nositi. U ovim okolnostima i vremenu u kojem ustanova djeluje, okolnost je da je izbor članova Upravnog vijeća ili ravnatelja ustanove prvorazredno političko pitanje, a da stanje, plan i program rada ustanove ne zanima nikoga, ne treba očekivati da se ustanova sama od sebe popravi kao što je neće popraviti bilo koji pojedinac koji će se birati na ovakav način. Ostaje samo nadati se, da će se takve okolnosti ipak promijeniti", stoji u osvrtu Silvije Kocijan.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!