Pon27012020

Zadnje dodano:27.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Ministarstvo odbilo izbor Antoninića za ravnatelja

Ministarstvo odbilo izbor Antoninića za ravnatelja

Gordan Antoninić, kojega je Upravno vijeće nakon provedenog natječaja izabralo za ravnatelja Odgojnog doma Mali Lošinj, nije dobio i "zeleno svjetlo" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, bez čega ne može nastupiti na ravnateljsku dužnost.

Na sjednici održanoj prije mjesec dana, Antoninić je izabran kao jedan od četvero kandidata, dobivši većinu glasova članova Vijeća (4:1). Na adresu Odgojnog doma stigao je dopis ministrice Vesne Bedeković, koja je u međuvremenu, nakon smjene Nade Murganić, stupila na tu dužnost, a u kojemu je izbor oboren zbog problema s dokumentacijom.

Na naš upit, predsjednik Upravnog vijeća Robert Antičević poslao nam je priopćenje u kojemu navodi: "Kao isprava o dokazu radnog staža ostvarenoga u zahtijevanoj struci i djelatnosti u tekstu natječaja navedeni su: 'preslika radne knjižice i ispis podataka evidentiranih u matičnoj evidenciji HZMO-a, uvjerenje poslodavca ili druga isprava o radnom stažu'. Iz Ministarstva tvrde da drugi dokazi o radnom stažu nisu priloženi uz prijavu. Antoninić je priložio uvjerenje poslodavca (što je u ranijim natječajima najnormalnije prolazilo i kandidati su imenovani za ravnatelje) iz čega je razvidno da ima traženi staž u struci. Isto tako je priložio diplomu iz koje je vidljivo da je diplomirao 26. listopada 2009., pritom radeći cijelo vrijeme u Odgojnom domu i u struci. Priložio je i uvjerenje o položenom stručnom ispitu od 6. lipnja 2011. i sve da su računali od ovoga datuma radni staž u struci, Antoninić također zadovoljava uvjete natječaja i nije se smjelo ovakvim nelogičnim objašnjenjem diskvalificirati kandidata. Spomenuto ministarstvo ukoliko je imalo bilo kakve sumnje, moglo je ući u svoju bazu i lako provjeriti potvrdu uvjerenje poslodavca, a ne rušiti natječaj, stvarati nepotrebnu krizu i nabijati nepotrebne troškove Odgojnom domu.
Drugi krimen je nonsens. Doslovno smo prepisali čl. 42. Zakona o ustanovama gdje stoji: 'Upravno vijeće dužno je u roku određenom u natječaju obavijestiti svakog prijavljenog kandidata o izboru i dati mu pouku o njegovom pravu da pregleda natječajni materijal i da u roku od petnaest dana od dana primitka obavijesti može zahtijevati sudsku zaštitu kod nadležnog suda. Osoba koja je podnijela prijavu na natječaj može pobijati tužbom odluku o izboru zbog bitne povrede postupka ili zbog toga što izabrani kandidat ne ispunjava uvjete koji su objavljeni u natječaju'. Napominjem da je u odgovoru Ministarstva razvidno da brkaju pojmove: odluku o izboru (donosi Upravno vijeće) i odluku o imenovanju (donosi Upravno vijeće); a koje slijede nakon dobivene suglasnosti ministrice. Iz Ministarstva tvrde da tek po dobivanju suglasnosti i nakon imenovanja ravnatelja, tek tada protukandidati mogu pobijati tužbom navedeno. Čl. 42. Zakona o ustanovama je jasan pismenim i dobronamjernim osobama, a sve ostalo je izvrtanje činjenica i kršenje zakona zbog samo njima poznatog razloga", navodi Antičević.

Što slijedi? Najkasnije do 1. rujna mora biti imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja, jer tada istječe rok odluci prema kojoj je v.d. ravnatelja Goran Broz, a potom slijedi ponovno raspisivanje natječaja za ravnateljsko mjesto. Broz je u proteklom mandatu bio ravnatelj, a na lanjskom je natječaju dobio povjerenje tadašnjeg sastava Upravnog vijeća za novi mandat. Međutim, od tadašnje ministrice Murganić stigla je odbijenica, a troje od ukupno petero članova Upravnog vijeća - koliko ih imenuje Ministarstvo, smijenjeno je i postavljeno je novih troje.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!