Pon27012020

Zadnje dodano:27.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Nestankom zelenih površina stvoren problem na Bočacu, zabranjeno nametljivo nuđenje ugostiteljskih usluga

Nestankom zelenih površina stvoren problem na Bočacu, zabranjeno nametljivo nuđenje ugostiteljskih usluga

Sve odluke s današnjeg dnevnog reda Gradskog vijeća Malog Lošinja usvojene su jednoglasno, osim nove odluke o stipendiranju studenata i srednjoškolaca.

Dosad su bili obuhvaćeni studenti, a novost je stipendiranje srednjoškolaca koji odlaze na školovanje van cresko-lošinjskog otočja. Raspravljalo se o opravdanosti vrednovanja pojedinih prosjeka ocjena, kao i o tome, potiče li ovo učenike na odlazak s otoka. Na kraju je odluka usvojena većinom glasova, s tim da je četvero vijećnika s neovisne liste Dubravka Devčića bilo protiv.

Jednoglasno je usvojena nova Odluka o komunalnom redu koju je predstavila Tanja Jović. Između ostalog je istaknula da na balkonima ne smije biti vješano rublje i tepisi, ako je to izravno nad ulicom, da vanjske jedinice klima-uređaja, ako je to ikako moguće, ne bi smjele biti postavljene na prednje strane fasada, a da oluci moraju biti postavljeni skroz do tla. Izdvojila je i da je zabranjeno nametljivo nuđenje ugostiteljskih usluga na javnim površinama, što se u gradskom središtu dosad pokazalo vrlo učestalim. I ovdje se povela rasprava; Branko Domac (PGS) kazao je da je Grad svojedobno od konzervatora dobio precizne specifikacije za dvije spomen-ploče na bivšoj zgradi Pomorske škole, a potom su uz njih postavljene reklamne table posve van tih pravila. Mario Kamalić (HSS) kazao je da je prije formiranja teksta odluke trebalo napraviti sastanak gradskih vijećnika, a dodao je i da valja korigirati pogrešan tekst na spomen-ploči jedriličaru Agostinu Straulinu na obali Priko. Tanja Jović kazala je da su komunalni redari preopterećeni poslom, rade prekovremeno i da odlaskom u manja mjesta, po cijeli radni dan ne stignu više obavljati zadatke u Malom Lošinju, pozvavši ujedno građane da češće reagiraju na nepravilnosti u komunalnom redu.

Odluka o zaštiti socijalnog standarda građana prihvaćena je jednoglasno, zajedno s amandmanom koji je dao Dubravko Devčić. Potporu svih prisutnih vijećnika dobila je izmjena statuta Gradske knjižnice i čitaonice, koja ostaje bez upravnog vijeća, jer prema novom zakonu to moraju imati samo knjižnice s desetoro i više radnika. Tako je bilo i s donošenjem Plana djelovanja Grada Malog Lošinja u području prirodnih nepogoda za 2019. godinu. Kod točke o davanju koncesije za dimnjčarske poslove, Devčić je dao primjedbu da je stara koncesija trajala do 30. svibnja, prema tome došlo je do kašnjenja s odlukom, a Dejan Nekić (SDP) tražio je da se ubuduće prijedlogu odluke dodaju i cjenici, kazavši da se redovna kontrola dimnjaka i čišćenje u ustanovama na području Grada poprilično naplaćuje. Dosadašnji koncesionar "In-grupa" iz Slavonskog Broda ostaje u ovom poslu, kao jedini ponuditelj. Uz kraću raspravu i bez protivljenja prošao je i polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna, kao i sitnija izmjena Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada.

Gradilo se, pa nema zelenih površina da upijaju vodu

Na aktualnom se satu Mario Kamalić (HSS) požalio na situacije prilikom jakih kiša, kada na području središta grada, oko bivše Pomorske škole, nastaju poplave. "Ljudi su očajni: nastaje šteta na zidovima, aparatima, namještaju", kazao je Kamalić, našto je od direktora komunalnih poduzeća Nevena Kruljca dobio odgovor da se sustav pumpi sastoji od manje i veće i da taj sustav može iscrpiti 400 kubika vode na sat, ali i da na tu točku gravitiraju tri hektara površine. "Kako se kroz godine gradilo, a zelenih površina sve je manje, oborine se relativno brzo slijevaju dolje", kazao je Kruljac, dodavši da automatika koja je trebala pokrenuti rad veće pumpe nije funkcionirala, a da se do ugradnje nove, pumpa mora pokretati ručno. Kamalić je još imao primjedbu na razvrstavanje otpada, kazavši da na deponiju već sortirani otpad opet bude odložen zajedno, našto je Kruljac odgovorio da je u prvih sedam mjeseci ove godine 20 posto manje mješovitog otpada u odnosu na prošlu godinu, te da je plastike u prvih sedam mjeseci ove godine prikupljeno više nego u cijeloj prošloj godini, a i da se i papira i stakla odvojeno prikuplja više nego lani. Odvoz na Marišćinu pričekat će uvođenje naplate prema broju otvaranja kontejnera, a prema Kruljčevim riječima, to bi moglo biti do kraja ove godine. Luka Kačinari s Devčićeve liste interesirao se hoće li biti zamjena cjevovoda zbog velikih gubitaka vode na putu od jezera prema korisnicima.

Ivica Martuslović (Devčićeva lista) zanimao se za status ceste prema Mrtvaškoj, našto mu je gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) odgovorila da je taj projekt Županijske lučke uprave u završnoj fazi, kao i da Grad predlaže da to postane državna cesta. Vezano za tu cestu, Branko Domac nezadovoljan je izgledom dijela koji prolazi poslovnom zonom na Kalvariji i uz deponij, posebno istaknuvši dvije palete azbestnih ploča. Domac se interesirao i za situaciju u zdravstvu, na tragu informacije da Lošinj napušta liječnik Daniel Bačić. Gradonačelnica je stava da Grad puno doprinosi zdravstvenoj usluzi, ali i da je ta djelatnost na leđima Županije kojoj pripada Dom zdravlja. "Ljude ne možete vezati, kada se mladom čovjeku pojavi bolja ponuda... Da Grad nije dao dodatak za plaću i stan, ne bismo imali kirurga, internista, itd. Loše je kad zdravstvo ovisi o procjeni lokalnih čelnika", tvrdi Kučić, uz dodatak da je na nacionalnoj razini jako puno problema sa zdravstvenim kadrom. Nadovezao se Dejan Nekić, upozorivši na to da se na Lošinju samo dva dana tjedno mogu obavljati pretrage mokraće i krvi, kao i Biljana Vojniković (Devčićeva lista) koja je predložila osnivanje fonda za pomoć obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju i s nemoćnim i/ili starijima, koji bi se dijelom punio i od boravišnih pristojbi. Još je Branko Domac kazao da će njegova stranka vršiti pritisak da se radovi na cesti Osor-Nerezine obave za manje od 18 mjeseci, kako je najavljeno.

Dubravko Devčić kazao je da gradom kruže papiri o zagađenosti mora, zraka i tla u luci Mali Lošinj, osobito oko brodogradilišta i marine. "Tamo je povećan i broj oboljenja od karcinoma. Po onome što sam vidio, to je izrazito zabrinjavajuće - od bakra, olova, arsena - svašta se nalazi na tom području", ustvrdio je Devčić. Gradonačelnica je odgovorila da je te podatke vidjela prije dva dana, upitavši zašto se baš sad to problematizira, a da problem postoji već desetljećima, te dodajući da je Grad uspio postići da se održi sastanak skupine nezadovoljnih građana s vodstvom brodogradilišta, što prije nije uspijevalo.

Marlen Vlašić (HRAST) upozorava na veću potrebu za domovima umirovljenika, a Đurđica Šimičić (HDZ) na to da u Velom Lošinju postoji oko tisuću potencijalnih turističkih ležajeva u svim zatvorenim i zapuštenim odmaralištima. "Ta su mjesta ruglo, škure padaju, a dvorišta neuređena. Znam da je to privatno vlasništvo, ali što Grad može napraviti; je li bar neka od zgrada u proceduri rješavanja?", upitala je.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!