Sub19102019

Zadnje dodano:18.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Vijećnici: Bankomati narušavaju izgled grada, Sinčić bi mletačkog lava

Vijećnici: Bankomati narušavaju izgled grada, Sinčić bi mletačkog lava

Niz novopostavljenih bankomata na ulicama Cresa narušava izgled grada, istaknuto je na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, a Lino Sinčić, vijećnik s liste Marčela Damijanjevića, htio bi da se na glavna gradska vrata vrati venecijanski lav.

Sinčić ovu ideju tumači višestoljetnom upravom Mlečana na otoku Cresu, a lik lava, simbol tadašnje države, Cresani su bacali u more dvaput - pri padu Venecije i ponovo nakon pada fašističke Italije. U niši iznad gradskih vrata sada je gradski grb Cresa. Gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) odgovorio je da prije bilo kakvih preuređivanja treba konzultirati konzervatore.

Na estetski problem s novim bankomatima ukazali su SDP-ov vijećnik Dragan Medarić koji njihov izgled smatra kičastim i Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste koja upućuje na primjer ranije postavljenih bankomata koji ne strše van izloga. Gradonačelnik je podržao prijedlog da se to riješi novom odlukom o komunalnom redu.

Fiorenco Pinezić (HSS) pročitao je dopis mještana Martinšćice i Vidovića koji potpisuje Elen Vidović Vodanović, u kojemu se traži gradnja vodovoda do Vidovića, navodeći da se ondje jedanaestoro iznajmljivača bavi turizmom, a da obnova cisterne ne bi bila dovoljno dobro rješenje. Sanja Tomić (HDZ) upozorila je na problem dovođenja odbačenih životinja na neprimjerenu lokaciju u Cresu, predloživši da se napravi organizirani azil. O životinjama koje stvaraju štetu ovčarstvu i poljoprivredi, divljim svinjama, upitala je Jadranka Blatt, podsjetivši da je prije 2,5 godine Gradsko vijeće donijelo zaključke o nužnosti rješavanja problema, a da ništa konkretno u međuvremenu nije poduzeto. Oliver Filipas (UK) prigovorio je zbog novih uličnih rasvjetnih tijela, koja iako ekološki prihvatljivija, zbog smjera lampi ne osvjetljavaju što bi trebala. Dragan Medarić još je govorio o problemu vodoopskrbe Tramuntane, kazavši da još nije poznato kako će biti subvencionirana voda za gospodarstvo i zatraživši da Grad o tome upita Ministarstvo regionalnog razvoja.

Veća se rasprava vodila o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o izgradnji komunalne infrastrukture između Grada i tvrtke "Dražica plus", gdje će biti formirana četiri gradilišta. Potporu je dalo devetoro vijećnika, a Hrvoje Sepčić (AM) i Jadranka Blatt bili su protiv. Samir Mujagić s Damijanjevićeve liste izašao je iz vijećnice u vrijeme glasanja, našto ga je pozvala Blatt pozivajući se na etički kodeks, s obzirom da je Mujagić suosnivač tvrtke koja je dala zahtjev. Još je kazala da se Grad ograničava na suradnju s par građevinskih poduzetnika i da ne treba na ovaj način zaobilaziti planirani proračun i program gradnje objekata komunalne infrastrukture, time umanjuju i prihodi. Stjepan Vodenac nadovezao se da se prijedlogom ne zna koliko će Grad profitirati.

Jednoglasnu podršku dobilo je uključenje u sporazum o suradnji na "Prekograničnom centru izvrsnosti + Health" koji je uime Doma zdravlja PGŽ elaborirao Goran Đorđević, zatim usvajanje dokumentra Procjene rizika od velikih nesreća za Grad Cres koji je predstavila Danijela Krajina iz "Metisa", kao i odluka o provedbi posebnih mjera sprečavanja odbacivanja otpada na području Grada.

S osam glasova podrške, dvoje protiv (Blatt, Sepčić) i dvoje suzdržanih (Tomić, Vodenac) usvojen je godišnji izvještaj o izvršenju lanjskog proračuna. Pritom je Sanja Tomić prokomentirala "Tko visoko leti, nisko pada", a Jadranka Blatt upitala je čemu stavke od po 80 tisuća kuna u dvije godine za izradu registra nekretnina, ako to radi vanjska firma u kojoj je i gradski vijećnik. Većinom glasova (11:1, odnosno 10:2) usvojeni su izvještaji o izvršenju programa održavanja, odnosno gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018. godinu.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!