Sub19102019

Zadnje dodano:18.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika "Na tapetu" komunalna društva

"Na tapetu" komunalna društva

Duga se rasprava vodila po polugodišnjim izvještajima koje je članovima Gradskog vijeća Malog Lošinja dao Neven Kruljac uime "Komunalnih usluga" i "Vodoopskrbe i odvodnje", komunalnih društava koje lošinjska samouprava dijeli s creskom.

Sa sjednice Vijeća koja je potrajala čak šest i pol sati, izostala je gradonačelnica Ana Kučić, ali je novost bila to što su prisustvovali direktori gradskih poduzeća i ustanova. "Imamo problem s radnom snagom, pa se pokušavamo maksimalno opremiti strojevima za čišćenje trgova i riva. I na zelenim površinama problem nam je radna snaga, jer nam najproduktivniji ljudi odlaze u turizam", konstatirao je direktor Kruljac, a ovom je prilikom kazao da još neće početi naplata po novom sustavu prikupljanja otpada na području Lošinja, korištenjem kartica za otvaranje kontejnera, odnosno da bi se to trebalo dogoditi najkasnije u svibnju. Na pitanje vijećnika Andrina Maglievaza (IDS), kazao je da je tvrtka dobila tumačenje da ne smije u fiksni dio cijene uračunati po jedno otvaranje kontejnera dnevno jer bi se onda mogli žaliti oni koji ne koriste kontejner svakodnevno, iako su navodno u Ljubljani uračunata dva bacanja smeća dnevno. Na kritike Branka Domca (PGS) i Marija Kamalića (HSS) o visokoj cijeni grobnica, Kruljac je odgovorio da su grobna mjesta na Lošinju povoljnije cijene nego u mnogim mjestima Hrvatske.

Siniša Dakić-Barichievich s vlastite neovisne liste mišljenja je da se s edukacijom o odvajanju otpadu trebalo krenuti puno ranije, a mišljenja je da učinkovitije radnike komunalnog poduzeća treba nagraditi, nasuprot onih koji se ne ističu efikasnošću. Najveći dio svoje rasprave posvetio je temi natječaja za javne radove, kazavši da se tu može uštedjeti i da zna nekoliko primjera da je tvrtka koja je na natječaju dobila posao angažira drugu firmu kao podizvođača, a u drugom natječaju bude obratno. "Mi nemamo elemenata nekoga odbaciti ako zadovoljava tražene uvjete. Ako postoje manipulacije, to je van naše moći", odgovorio je Kruljac. Branko Domac još je upitao i kada će biti postavljeni spremnici za biootpad, dok je Elvisa Živkovića (HNS) zanimalo kako će biti regulirana naplata odvoza otpada u dijelovima otoka koji su naseljeni jedino ljeti.

U izvještaju o radu "Vodoopskrbe i odvodnje", Kruljac je upozorio na dotrajalost cjevovoda, kazavši da se godišnje gubi oko 900 tisuća kubika vode, od toga pola na magistralnom cjevovodu, a druga polovica u samim naseljima. "Neki cjevovodi su u toliko lošem stanju, da čim se popravi kvar na jednom mjestu, pojavi se kvar na sljedećem. Sanacije u gradskoj jezgri skupe su zbog popločenja. Ako riješimo magistralni cjevovod, riješit ćemo se pola gubitaka", zaključio je, kazavši da je u pripremi nova vodosprema na Kalvariji u Malom Lošinju kao rješenje za slučaj krupnijih oštećenja cjevovoda. Na pitanje Branka Domca o stanju Vranskog jezera, Kruljac je bilo "paničnih reakcija zbog nepoznavanja podataka" i da je odbačena teorija o prilivu vode s kopna. U fazi ideje je postavljanje "otoka" sa solarnim ćelijama koji bi proizvodili energiju za rad pumpi na jezeru. Na pitanje Marija Kamalića o eventualnim alternativnim načinima opskrbe otoka vodom, kazao je da prostorni plan Županije predviđa cjevovod po Krku, do Valbiske, a da bi se u tom slučaju nadovezao cjevovod za Cres-Lošinj. Kamalić je kritizirao (ne)rad pumpi na obali Priko, kazavši da se i dalje kod jačih kiša stvaraju poplave. Dejan Nekić (SDP) interesirao se za čistoću mora nakon što Kijac preuzme sve otpadne vode Lošinja, našto je Kruljac odgovorio da novo mikrosito znači bolju situaciju u odnosu na stanje prije radova, te da ništa štetno ne bi smjelo doći u zonu kupanja.

Izvještaj "Elektro-vode" dao je direktor Dejan Ćormarković, pri čemu je ponovljena primjedba Dakić-Barichievicha o cijeni izvođenja javnih radova, a Kamalić je zaključio da tvrtku treba prodati za jednu kunu i prepustiti tržištu. Živković je zaključio raspravu mišlju da će Nadzorni odbor, kada bude uveden, imati puno posla.

Nedić vs. Ettinger Starčić

Još je polemičnih tonova bilo i u izvještaju Lošinjskog muzeja, u kojemu je ravnateljica Zrinka Ettinger Starčić kazala da Muzej još od 2010. godine od Grada traži zapošljavanje domara, a da u međuvremenu same radnice Muzeja, nekvalificirane za takve poslove, obavljaju razne popravke u dotrajalim objektima u Malom Lošinju, Velom Lošinju i Osoru, a da slične probleme imaju i u marketingu, u nemogućnosti zapošljavanja stručne osobe. Reagirao je dogradonačelnik Anto Nedić (HDZ), ocijenivši nastup ravnateljice nekorektnim. Uime sada već ugasle ustanove Muzeja Apoksiomena izvještaj je dao Marko Španjol, kazavši da Muzej ima najskuplju pojedinačnu ulaznicu u Hrvatskoj. Vijećnica Marijana Dragoslavić (HDZ) mišljenja je da treba više poraditi na dolasku učenika osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske.

U izvještaju "Lošinj usluga", Daniel Kljaić najavio je gradnju upravne zgrade na Kalvariji za tri milijuna kuna, kao i gradnju garaže na dvije etaže u Velom Lošinju za 2,5 milijuna kuna. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mirko Kajkara požalio se na problem ulaska vozila u staru gradsku jezgru, da je u Kandiji, Ćunskom i Poljani raslinje ušlo u naselja što predstavlja potencijalnu opasnost za kuće, a da im na Unijama nikako ne polazi za rukom ustrojiti DVD. Izvještaji ostalih direktora nisu izazvali (veće) rasprave.

Devčić: Bitne stvari stoje dok se gradonačelnica bavi nebitnim stvarima

Odluka o urbanoj opremi prošla je s deset glasova "za" i tri "protiv" - troje prisutnih vijećnika s neovisne liste Dubravka Devčića, koja je dala i amandmane. "Ne treba sve biti uniformirano. Mislim da konobi priliči drvene klupe više nego neke ekstra-stolice. Zar ćemo za svaku tendu zvati gradonačelnicu da kaže je li u redu ili nije? Ovako sve ide na jedna leđa i mnogo toga bitnijeg stoji, dok se gradonačelnica bavi nebitnim stvarima", konstatirao je Devčić. S osam glasova "za", tri "protiv" (Devčić i kolege) i dva suzdržana (Domac, Nekić) prošao je raspored ugostiteljskih terasa.

Jednoglasno je prošao prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna - smanjenje za 2,53 posto, zbog izmjene nekih projekata i izdvajanja Muzeja Apoksiomena kao proračunskog korisnika u prvih 39 dana ove godine - a nije uopće trebao postojati kao samostalna ustanova u ovoj godini.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!