Pon23092019

Zadnje dodano:23.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Grad zapošljava novu osobu za međunarodni projekt

Grad zapošljava novu osobu za međunarodni projekt

Ulaskom u međunarodni projekt integracije kulture, prirode i turizma, s partnerima iz Hrvatske i Italije, Grad Cres će na dvije i pol godine zaposliti novu osobu kao voditelja projekta.

Tu je odluku podržalo svih dvanaestoro vijećnika prisutnih na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u ponedjeljak popodne. Kako je elaborirao dr. Ugo Toić, osim voditelja projekta bit će zadataka i za voditelja financija, voditelja komunikacija i projektnog suradnika, s tim da će te poslove obavljati već zaposleni radnici gradske uprave. Projektu "Value - Environmental and cultural heritage development", u kojemu su Cresu partneri Regionalni park Delta del Po, Regija Veneto, Regija Emilia Romagna, "Delta 2000", Grad Kaštela i Grad Korčula, dodijeljeno je ukupno preko 3,25 milijuna eura, od čega Cresu preko 406 tisuća eura. Ovaj projekt podrazumijeva obnovu i uređenje tradicijskih puteva od krajnjeg sjevera otoka prema jugu, kao dio budućeg pješačkog puta "Apsyrtides" koji bi išao sve do Ilovika. Proceduralno, zapelo je na tome što Comacchio nije riješio građevinske dozvole, ali Toić ne smatra da će zbog toga projekt biti ugrožen.

Sjednica je počela prisegom novog vijećnika Akcije mladih (AM) Hrvoja Sepčića, koji je na tom mjestu zamijenio u studenom preminulu Maju Sepčić. U nastavku su uslijedila vijećnička pitanja, pa je tako Fiorenco Pinezić (HSS) predložio bojanje fasade i popravak parketa zgrade Mjesnog odbora Martinšćica, a Natalija Marelić Tumaliuan (AM) interesirala se za u proteklih pet godina uložen iznos u popravak vodovodne mreže i početak gradnje sunčeve elektrane kod Orleca, te za poboljšanje specijalističke liječničke usluge. Gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) kazao je da se ove godine očekuje dolazak ultrazvuka u Cres, kao preduvjeta za dolazak specijalista osim onih koji već dolaze na otok - psihijatra, fizijatra i okulista.

Dragan Medarić iz SDP-a predložio je da se izgradi elektrana putem energetske zadruge, kao korak prema energetskoj neovisnosti otoka. Interesirao se i za gradnju kanalizacije u Loznatom - prema odgovoru, to je u fazi projektiranja - a zanimalo ga je i kojom odredbom konzervatori propisuju boje fasada na creskim kućama.

Na nedavnom primjeru prodaje nekretnina, Jadranka Blatt (vlastita lista) konstatirala je da je veliki nedostatak Grada to što nema registar nekretnina. Također je upitala što se planira o problematici divljači, nakon odluke ministra poljoprivrede Tolušića o izlovu divljih svinja do biološkog minimuma, što vidi kao priliku za veće akcije lova. Dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP) skeptičan je glede postojećih lovnih metoda. Blatt je predložila i akciju uređenja okućnica, kako bi "turistička sezona bila dočekana cvijećem, a ne smećem".

Dulja se rasprava povela o radu Odbora za urbanizam; vijećnik izabran s liste HDZ-HRAST Stjepan Vodenac kazao je da dobar dio članova nije ni dobio obavijest i materijale o održavanju sjednice niti da će njoj prisustvovati potencijalni investitori. Predsjednik Vijeća i Odbora za urbanizam Marčelo Damijanjević (neovisna lista) kazao je da do zadnjeg trenutka nije znao da će investitori doći. Tema sjednice Odbora bila je izrada urbanističkog plana kampa kod Lubenica i izmjene Prostornog plana Grada Cresa na zahtjev ACI-ja.

Na današnji dan.....

23/9/1902

Rođen Branko Kojić, znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka