Otoci.net

Sri11122019

Zadnje dodano:11.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Medarić: Sve je zakuhao Cappelli

Medarić: Sve je zakuhao Cappelli

Jednoglasno je Gradsko vijeće Cresa usvojilo prijedlog kojim paušalni porez po turističkom krevetu ostaje u iznosu od 300 kuna, odnosno još niži za manja otočna naselja.

Podsjetimo, do kraja siječnja jedinice lokalne samouprave moraju odlučiti o iznosu paušala, u protivnom bi ih zahvatila odredba s državne razine, da visina paušala bude 750 kuna, znatno viša od dosadašnje, a odlukom od 300 kuna po krevetu, promjene nema. Iako je do danas cirkulirao nešto drugačiji prijedlog, u dijelu koji se tiče manjih otočnih mjesta, na kraju je vijećnicima na klupe stavljen, a potom i usvojen prijedlog da osim u Cresu, 300 kuna bude paušal i za Martinšćicu, Valun i Zaglav, da za Beli, Miholašćicu, Porozinu i Stivan bude 210 kuna, a za ostala naselja 150 kuna.

U raspravi je Stjepan Vodenac, vijećnik izabran s liste HDZ-HRAST, ocijenio ovo pitanje ispolitiziranim, kazavši da se Unija Kvarnera preko Udruge iznajmljivača Cres željela okoristiti situacijom. "Naravno da nitko neće glasati protiv ovakve odluke, jer je to politički opasno, da se ne izgubi koji glas. No, dugoročno smo svi na gubitku. Problem je u komunikaciji između Turističke zajednice i Udruge iznajmljivača; iznajmljivači ne znaju u što se taj novac ulaže i htjeli bi biti uključeni u odlučivanje", ustvrdio je Vodenac i kazao da sad Grad ima godinu dana vremena za dobru pripremu odluke za dogodine, a s tim potonjim složio se i dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP). Predsjednik vijeća Marčelo Damijanjević (neovisna lista) kazao je da nije dobro da se udruga politizira, jer takve situacije na kraju ispadnu loše za udruge. Sanja Tomić (HDZ) pozvala je stanovnike mjesta Cres da daju svoje prijedloge. Oliver Filipas (UK) kazao je da je nastupao uime Udruge iznajmljivača čiji je predsjednik, a Lino Sinčić (neovisna lista) pozvao se na izjavu Željka Lovrinčevića s Ekonomskog instituta, prema kojoj je ovo daleko najniži oblik oporezivanja rada. Dragan Medarić (SDP) "prebacio je lopticu" na Ministarstvo turizma: "Sve lokalne samouprave su u ovo morale zbog ministra Cappellija, čije ministarstvo ipak nije imalo želje i volje pozabaviti se ovim problemom, pa je sve prebacilo na lokalne samouprave. Mi imamo porez na istoj razini od 2005. godine, a cijene svih roba i usluga, pa i cijene iznajmljivanja, išle su na gore. Cijela ova rasprava je posljedica nerada ministra turizma".

Jednoglasno je prošla i odluka o mjerama za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje otpada odbačenog u okoliš, iako se povela rasprava o nadležnostima u slučajevima odbacivanja starih automobila na tuđa zemljišta. Izmijenjena je odluka o proslavi Dana iseljenika, tako da se umjesto obavezne druge kolovoške subote proslava može prirediti "u pravilu drugi vikend u kolovozu", što omogućava da se izbjegne preklapanje ljetnih otočnih fešti. Bez rasprave, jednoglasno je prošla odluka o ukidanju statusa javnog dobra za površinu od 106 kvadratnih metara u Cresu, koja je u praksi već izvan javne uporabe.

Aktualni je sat i ovaj put otvorio Fiorenco Pinezić (HSS) s komunalnim prijedlozima za područje Martinšćice i Stivana, te za nastavak asfaltiranja ceste za Grmov. Dragan Medarić zanimao se za sudjelovanje Grada u za proljeće najavljenoj velikoj vatrogasnoj vježbi u Cresu, a Marčelo Damijanjević za sadržaj aktualnih radova na spoju Melina I i II. Stjepan Vodenac ponovio je svoje ranije pitanje o početku gradnje POS-stambenih zgrada te ima li Grad namjeru ulaziti u stanogradnju kroz javno-privatno partnerstvo. Nakon što mu je gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) odgovorio da pozdravlja prijedlog javno-privatnog partnerstva, Vodenac ga je podsjetio da je to već izrekao ranije. Jurjako je kazao i da Agencija za promet nekretnina (APN) još nije podnijela zahtjev ni za jednu od pet zgrada predviđenih na Melinu.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!