Otoci.net

Ned19012020

Zadnje dodano:19.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Proračun prošao bez glasova protiv

Proračun prošao bez glasova protiv

Uz dvije vijećnice koje su na glasanju bile suzdržane, te osam glasova podrške, izglasan je proračun Grada Cresa za 2019. godinu, u iznosu od 34.954.000 kuna.

Zeleno svjetlo proračunu dali su Marčelo Damijanjević i njegovi kolege s neovisne liste Samir Mujagić i Lino Sinčić, SDP-ovac Dragan Medarić, PGS-ovac Josip Pope, HSS-ovac Fiorenco Pinezić, HDZ-ovka Sanja Tomić, te donedavni HRAST-ov, a sada neovisni vijećnik Patris Salković. Suzdržane su bile Natalija Marelić Tumaliuan (AM) i Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste. Na sjednici nisu bili Maja Sepčić (AM), Oliver Filipas (UK) i Stjepan Vodenac s liste HDZ-HRAST.

U raspravi, Blatt je proračun proglasila "nekontroliranim trošenjem sredstava građana za kupovinu glasova", te "dodvorničkim i populističkim, bez razvojnih projekata". Medarić je odgovorio da je sudjelovanje Grada u obnovi zemljišnih knjiga najbitniji projekt u zadnjih četrdeset godina. Sanja Tomić podržala je proračun, što je objasnila kao davanje prilike gradskoj vlasti da se pokaže ambicioznost, zatraživši da se u sljedećoj godini počne dugo najavljivana izgradnja POS-stanova.

Sa sedam glasova podrške, protivljenjem Jadranke Blatt i suzdržanima Tomić i Marelić Tumaliuan, usvojen je i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji sada iznosi 31,6 milijun kuna. Prvotno je izglasan s iznosom od 32,89 milijuna, a tijekom godine prvim rebalansom dignut na 35,78 milijuna. Tomić je smanjenje ocijenila "žalosnom situacijom", kazavši da se ne može sjetiti nijednog konkretno odrađenog projekta u godinu dana, dok je Blatt kazala da je ovaj rebalans "rezultat loše planirane proračunske godine", da uvijek otpadnu investicijska ulaganja, a ostaju ili rastu troškovi službi i ustanova. Gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) smatra da se "izvlačenjem iz konteksta pokazati da ništa ne štima i sve se raspada".

Odluka o gospodarenju nekretninama dobila je osam glasova podrške, uz suzdržane Blatt i Marelić Tumaliuan. Niz primjedbi na tekst iznijela je Blatt, kazavši da postoji prostor za manipulaciju i zatraživši da se Gradskom vijeću da više ovlasti u odlučivanju, našto je reagirao njen doskorašnji stranački kolega Medarić, ujedno i predsjednik Odbora za statutarno-pravna pitanja koji je pripremao tekst, kazavši da je Blatt trebala sa svim tim primjedbama reagirati ranije, pa bi pravnici u Odboru stigli raspraviti sve njene ideje. Blatt je na to odgovorila da ranije nije znala da Odbor radi na tom dokumentu. Tekst odluke kritizirala je i Marelić Tumaliuan.

Treba li Cresu više sadržaja u prosincu?

Aktualni sat načeo je Fiorenco Pinezić predloživši da se na području Martinšćice postavi treći set novih kontejnera na mjestu gdje je jugo raskopalo cestu. Jadranka Blatt interesirala se za to hoće li kupac nedavno prodane gradske nekretnine morati platiti parcelaciju, kazavši da je ona obavljena prije donošenja odluke o prodaji, te ima li novosti o ranije oglašavanom turističkom brendiranju Cresa. Sanja Tomić požalila se na to da ne dobiva odgovore na vijećnička pitanja - konkretno ono o koeficijentima plaća ravnatelja gradskih ustanova, a Dragan Medarić predložio je da se Grad i Turistička zajednica intenzivnije uključe kako bi Cres imao više adventsko-blagdanskih sadržaja, predloživši da to uđe i u strategiju turizma na Cresu i Lošinju, za čiju je izradu nedavno potpisan ugovor.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!