Otoci.net

Uto21012020

Zadnje dodano:21.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Radovi na cesti Osor-Nerezine nakon sljedeće sezone

Radovi na cesti Osor-Nerezine nakon sljedeće sezone

Početak obnove 2,5 km dugačke dionice glavne otočne ceste, između Osora i Nerezina, u planu je za jesen 2019. godine, odnosno zasad je definiran krajem sljedeće turističke sezone.

Na ove radove otići će 31,3 milijuna kuna bez PDV-a, s tim da će "Hrvatske ceste" sudjelovati s 30,4 milijuna, a Grad Mali Lošinj s preostalih nešto više od 937 tisuća kuna. Državna je tvrtka iz ovogodišnjeg proračuna za cestu namijenila 1,1 milijun kuna, za sljedeću godinu 7,3 milijuna, a iz blagajne za 2020. godinu 22 milijuna kuna. Iz proračuna Grada, navedena bi brojka bila plaćena 2020. godine.

Planirano je da se s postojećih približno sedam metara, pojas ceste proširi na malo više od trinaest metara, s izgradnjom usporedne biciklističke staze i nogostupa. Ova dionica glavne otočne ceste je nakon radova tijekom proteklih godina ostala jedna od rijetkih bez vidljivo označenih prometnih traka - od dionica s velikim promet, problematične bi ostale dionice od Velog do Malog Lošinja, dio uz Predošćicu, te potez od Križića (skretanja za Beli) prema Porozini. U tijeku su arheološka istraživanja, koja u tom području redovno daju rezultate, s obzirom na bogatu povijest Osora.

Zaključak kojim Vlada RH daje potporu rekonstrukciji dionice Osor - Nerezine donesen je na sjednici održanoj u Hvaru. Još je ovom prilikom, kako je i najavljivano, Vlada RH odlučila Gradu darovati zgradu carinarnice u Malom Lošinju, na adresi Vladimira Gortana 7, a ti će prostori biti namijenjeni za urede jedinice lokalne samouprave.

Na današnji dan.....

21/1/1885

Na Lošinj doputovao dr. Conrad Clar s oboljelim sinom; to se smatra početkom turizma na otoku