Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Grad želi vlasništvo nad parkingom u Ulici B. Milanovića

Grad želi vlasništvo nad parkingom u Ulici B. Milanovića

Samo jedna od pet točaka dnevnog reda u kojima se tražilo mišljenje vijećnika nije prošla jednoglasno, na sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja održanoj u petak.

Riječ je o Odluci o stjecanju prava vlasništva na nekretnini u Ulici Bože Milanovića, u praksi parkirališta od 904 kvadratna metra, čija je vrijednost procijenjena na 825.800 kuna. Uz amandman gradonačelnice Ane Kučić (HDZ), da se akcija formulira kao stjecanje, a ne kao kupnja, podršku je dalo četrnaestoro vijećnika, dok je Siniša Dakić-Barichievich s vlastite neovisne liste bio suzdržan. U raspravi su još sudjelovali Mario Kamalić (HSS), Ivica Martuslović (neovisna lista Dubravka Devčića) i Branko Domac (PGS).

Bez rasprave, jednoglasno je prošla odluka o ukidanju javnog dobra na četiri parcele u Nerezinama, kako bi one bile ustupljene Hrvatskim cestama za obnovu ceste od Nerezina prema Osoru, a također i isključivanje iz opće upotrebe javnog dobra na čestici na Unijama, koja je u naravi dvorište kuće Zlatka Malića, a ne javni put. I točka o javnim priznanjima, koja će biti dodijeljena povodom Dana Grada 11. studenog, prošla je bez rasprave i jednoglasno, pa će počasnim građaninom Malog Lošinja biti proglašen dr. Anton Bozanić, a godišnja Nagrada Grada ide klapi "Čikat".

Jednoglasno je usvojena i točka ubačena po hitnom postupku, o stjecanju dvije zgrade u Nerezinama u državnom vlasništvu, nekadašnjem odmaralištu PIK-a iz Vrbovca. Marina Žunić Grbčić iz gradske uprave kazala je da je točka ubačena kako bi se to pitanje moglo naći na sjednici Vlade RH 26. listopada na Hvaru, a da bi namjena zgrade u budućnosti bila za kadrovske stanove.

Što s parkiralištima?

Polugodišnji (siječanj-lipanj) izvještaj o radu, koji se očekivao na prošloj sjednici, dala je gradonačelnica Kučić u pisanom obliku, a to uključuje i izvještaje gradskih poduzeća i ustanova. Branko Domac tražio je od v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića "Cvrčak" Melite Muškardin da se pješčanici, u kojima se igraju djeca, pokriju kada se ne koriste, a interesirao se i za pitanje statike vrtićkog objekta u Velom Lošinju, navodno izgrađenog na rupi u koju je odlagan komunalni otpad. Dejan Nekić (SDP) se zanimao za dug koji roditelji imaju prema vrtiću, našto mu je Melita Muškardin odgovorila da je po preuzimanju dužnosti zatekla dug od 230 tisuća kuna, a sada ga je kroz razgovore s roditeljima spustila na 137 tisuća. Što se tiče statike objekta u Velom Lošinju, zatražila je intervenciju od Grada.

Mario Kamalić mišljenja je da se Apoksiomen kao vrhunski eksponat ne vrednuje dovoljno, upozorava na probleme u kontaktu automobilskog i pješačkog prometa na Bočacu, a Andrino Maglievaz (IDS) zatražio je tematsku sjednicu o moru, te kritizirao to što autobusi "Autotransa" sat vremena buče upaljenim motorima prije polaska na put. Smatra i da automobili "vikendaša" koji borave na malim otocima, s povlaštenom cijenom parkiranja, zauzimaju mjesto autima turistima. Pohvalio je priredbe Turističke zajednice u rujnu, te zatražio informacije o radovima ispred zgrade Javne vatrogasne postrojbe, našto mu je zapovjednik JVP Mirko Kajkara odgovorio da se kao privremeno rješenje rade garaže, kako zbog vremenskih prilika ne bi stradao ionako star vozni park. Kazao je i da vatrogasci nisu za ranije planirano preseljenje na Kalvariju, odnosno da taj prostor Grad može bolje iskoristiti. Daniel Kljaić iz "Lošinj usluga", gradske tvrtke koja rukovodi parkiralištima, kazao je da će "vikendaši" sa Silbe dogodine biti maknuti s popisa korisnika povlaštenih cijena parkiranja, a da je stvar policije utvrđivanje imaju li pravo na prebivalište oni koji na Susku ili Unijama borave 4-5 mjeseci godišnje.

Siniša Dakić-Barichievich zanimao se za kriterije pri postavljanju putokaza i reklama uz ceste, a izrazio je žaljenje što nije prisustvovao nitko iz "Komunalnih usluga" i "Vodoopskrbe i odvodnje" jer je želio raspravljati o detaljima iz njihovih izvještaja. Također je predložio dulje radno vrijeme knjižničnog odjela u Velom Lošinju, te zatražio da Lošinjski muzej u izvještajima prikazuje broj prodanih ulaznica i njihove cijene u protekle četiri godine. Marlen Vlašić (HRAST) interesirala se za najavljeni projekt garaže u Velom Lošinju, te hoće li Grad pojačati kadar zadužen za bavljenje EU-natječajima. Dubravko Devčić (neovisna lista) ponovio je upit o taksi-stajalištima, našto je Kljaić odgovorio da je prije dvije godine dao ideju da se taksiji izmjeste na Dubovu, a da u centru grada budu samo tri mjesta za ukrcaj i iskrcaj taksija, ne i za dulje parkiranje.

"Da brod ovako kasni u Japanu, direktor bi već obavio harakiri"

Sjednica je počela aktualnim satom, na kojemu je Marlen Vlašić predložila stipendiranje i za srednjoškolce deficitarnih zvanja, Luku Kačinarija (Devčićeva lista) zanima je li Grad počeo analizu paušala za iznajmljivače, te što će biti s napuštenom hidroavionskom stanicom na Velopinu. Branko Domac mišljenja je da postojeće rampe za invalidska kolica na javnim objektima nisu izvedene prema pravilima, ističući primjer one na ulazu u sportsku dvoranu. Također, smatra da ujutro postoje veliki prometni problemi na raskrižju kod Dječjeg vrtića. Andrino Maglievaz zanimao se za pomorski promet ("Prošli petak je brod iz Zadra kasnio dva sata - da je to bilo u Japanu, direktor bi već obavio harakiri, a kod nas se nije ni ispričao"). Mario Kamalić kritizirao je tvrtku "Infopal" koja ima ugovor za javnu rasvjetu, a zatražio je obnovu skate-parka kraj sportske dvorane. Ivicu Martuslovića (Devčićeva lista) zanimalo je kakav će biti program priredbi u prosincu i u idućoj turističkoj sezoni, a Dubravka Devčića ima li novosti o problematici alohtone divljači, te kada će natječaji za zakup poljoprivrednih zemljišta. Dejan Nekić zatražio je obrazloženje poskupljenja komunalnih usluga.

Gradonačelnica se ne slaže da rampe nisu izvedene propisno, a odgovara da je za hidroavionsku stanicu nadležna Lučka uprava. Program adventskih priredbi najavila je za sljedeći tjedan, a da po pitanju alohtone divljači s Gradom Cresom upozorava na manjkavosti u tekstu Zakona o otocima, no i da je lovački lobi vrlo jak. Složila se da nisu obavljene dovoljno jake promotivno-marketinške aktivnosti uoči uvođenja novog sustava prikupljanja otpada.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka