Sub19102019

Zadnje dodano:18.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Prodaja ruševine u Krivici imala najtješnji rezultat glasanja

Prodaja ruševine u Krivici imala najtješnji rezultat glasanja

Od devetnaest točaka, koliko su odradili vijećnici na sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja, najtješnji rezultat glasanja bio je na dvanaestoj, odluci o raspisivanju natječaja za prodaju ruševine i okolnog zemljišta u atraktivnoj uvali Krivica na jugu otoka.

Osam ih je dalo podršku (vijećnici koalicija HDZ-HRAST-HSS i IDS-HNS), a sedam je bilo suzdržano (vijećnici s neovisnih lista Dubravka Devčića i Siniše Dakić-Barichievicha, te koalicije SDP-PGS). Ukupno ruševina i zemljište imaju tristo kvadratnih metara, a graditi se smije jedino u postojećim gabaritima. Mario Kamalić (HSS) istaknuo je cijene: "69 eura za kvadrat poljoprivrednog zemljišta, a 554 eura za kvadrat ruševine - nemam riječi!" Dubravko Devčić postavio je pitanje stava Mjesnog odbora Veli Lošinj kojemu Krivica pripada, našto mu je Marina Žunić Grbčić iz gradske uprave odgovorila da je Mjesni odbor suzdržan, ali i da njihovo mišljenje ionako nije obvezujuće. Andrino Maglievaz iz IDS-a zanimao se za pristupne putove. Ukupna procijenjena vrijednost je 370 tisuća kuna.

S devet glasova podrške i šest suzdržanih (Devčićeva lista, SDP-PGS) prošla je odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja područja Preslop na Punti Križa, čiju izradu financira privatni investitor. Nakon Devčićeva pitanja, voditeljica odsjeka za urbanizam Tanja Jović kazala je da su bila dva zainteresirana investitora, jedan koji bi radio niže, "manje agresivne" objekte i drugi koji je zamislio hotel na četiri etaže. Odluke o ostalim urbanističkim planovima uređenja - Belej, Baldarin, Ustrine - prošle su jednoglasno.

Polugodišnji izvještaj o gradskom proračunu, koji je dala voditeljica nadležnog odsjeka Ivka Matošević, a nakon kraće rasprave, u kojoj je Mario Kamalić kazao da je prihod od poreza na dohodak veći zato "što su poslodavci bili prisiljeni podizati plaće da bi se sezona uopće mogla odraditi" i da 7 posto manjeg prihoda od poreza na uslugu znači da je obavljeno manje posla - prodano manje robe. Konstatirao je i da ništa nije napravljeno na gradnji poduzetničkog inkubatora, našto je Matošević odgovorila da se čeka pogodan natječaj za EU-sredstva, a građevinska dozvola je spremna. U glasanju, jedanaestoro vijećnika bilo je "za", a četvero vijećnika s Devčićeve liste suzdržano.

Rebalans ovogodišnjeg proračuna dobio je podršku devetoro vijećnika, Devčić i kolege bili su protiv, a Nekić i Dakić-Barichievich suzdržani. Branko Domac (PGS) predložio je da se i ovog prosinca postavi klizalište na trgu, dok je Devčić prokomentirao da je povećana stavka za dekorativnu rasvjetu, a da su sport i kultura zakinuti.

Izmjene i dopune Plana razvojnih programa prošle su s devet glasova "za", četiri "protiv" (Devčićeva lista) i jednim suzdržanim (Nekić), a izmjene i dopune plana raspodjele spomeničke rente s osam "za", četiri "protiv" i dva suzdržana (Nekiću se pridružio Dakić-Barichievich). Kod obje ove točke Domac nije bio prisutan u dvorani, a nije bilo ni zainteresiranih za raspravu. Izmjene i dopune programa gradnje objekata komunalne infrastrukture prošle su s devet glasova "za" i šest suzdržanih (Devčić i kolege, te Nekić i Domac). U izlaganju, Tanja Jović istaknula je da bi ove godine trebali početi radovi na obnovi kolnika na Trgu RH.

Masne mrlje na moru, smrad iz odušnika, smeće na plaži

Izmjene i dopune programa održavanja objekata komunalne infrastrukture prošle su s devet glasova "za", četiri "protiv" (Devčićev klub) i suzdržane Nekića i Domca. U raspravi je Devčić zatražio da se preispita ugovor o javnoj rasvjeti s "Infopalom", nazvavši stanje sa semaforom i rasvjetom katastrofalnim. Kamalić je dojma da su zelene površine ove godine slabije održavane nego prije, a najviše se raspravljalo o fotografijama zagađenja na morskoj površini u blizini Bojčića i Zagazina - tu je Domac otkrio javnosti da takve fotografije
cirkuliraju preko servisa "Viber", u grupi gradskih vijećnika: "Kada ja ili kolege nešto stavimo na našu viber-grupu, to je afirmativno. Inače bismo zvali novinare". Nekić je kazao da je onečišćenje mora na Bojčiću bilo višednevno, a da tamošnja plaža zna biti krcata smećem. Luka Kačinari s Devčićeve liste prenio je još nešto s "Vibera"; kazao je da je ondje plasirao poruku o neugodnim mirisima iz kanalizacije na Rukaviću i Zagazinama, a da se na potpunoj bonaci ljetos na Zagazinama pojavila velika masna mrlja, kakve nije viđao u vrijeme starog ispusta. "Ljudi uzimaju stvar u svoje ruke; stavljaju pur-pjenu u odušnike, pa može doći do eksplozije", ustvrdio je Domac. Gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) kazala je da je svjesna kako prizori mrlja na moru mogu utjecati na kupače, ali i da je Grad naručio neovisna testiranja, koja su pokazala da more nije problematično.

Devet glasova podrške, četiri protiv (Devčićev klub), uz suzdržanog Dakić-Barichievicha, dobila je izmjena odluka o koncesiji na pomorskom dobru - uređenju šetnice u uvali Čikat, na zahtjev "Jadranka hotela", pri čemu je gradonačelnica Kučić dala amandman da se rok za ishođenje građevinske dozvoli produži na sedam mjeseci od potpisa ugovora, a ne pet kako je prvi prijedlog predviđao. S deset glasova "za", protivljenje Devčićevog kluba i suzdržanog Dakić-Barichievicha, prošla je odluka o prodaji dvije parcele iza hotela "Alhambra" i vile "Augusta", "Jadranka hotelima" za 5,5 milijuna kuna. Rasprava je, nakon pitanja Ivice Martuslovića (Devčićeva lista) o budućnosti nogometnog igrališta, skrenula u mogućnost gradnje nove ceste od Doma zdravlja do kampa "Čikat".

Jednoglasno je prošao set odluka o odricanju Grada od prava prvokupa - za terene na Malim Orjulama, za brod "Kovren" kao kulturno dobro, te zgrade na Rivi lošinjskih kapetana, kbr. 6. Također jednoglasno, u Povjerenstvo za dodjelu zakupa na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH izabrani su Marina Žunić Grbčić, Roberto Polonio, Višnja Morić, Luigi Satalić i Elvis Živković, a u Povjerenstvo za uvođenje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH Anton Kamalić, Roberto Polonio i Višnja Morić.

Točku ubačenu po hitnom postupku, kojom Grad od države stječe bivše vojne nekretnine na Tovaru, vijećnici su prihvatili jednoglasno. Gradonačelnica Kučić najavila je da će se tamo napraviti poslovni objekti, uz nešto stanova, te da se planira rekonstrukcija rive. Kamalić ovdje vidi priliku za sredstva iz EU, za realizaciju ribarsko-prekrcajne luke.

Odgovori na pitanja vijećnika - naknadno

Kako na prvom dijelu sjednice nije prisustvovala gradonačelnica, zbog sudjelovanja na sastanku Agencije za obalni linijski pomorski promet, predsjednik Vijeća Elvis Živković (HNS) najavio je da će na sva pitanja s aktualnog sata naknadno biti upućeni pisani odgovori, pa su ako zasad bez komentara ostala postavljena vijećnička pitanja. Branka Domca zanimalo je što je s prostorom predviđenim za gradsku vijećnicu u bivšoj Pomorskoj školi, za koji je danas u novinama objavljen oglas za prodaju, te što će Grad poduzeti protiv povećanja broja navijačkih grafita na čekaonicama i trafostanicama. Đurđica Šimičić (HDZ) predložila je da Turistička zajednica pred Gradskim vijećem predstavi novoizmjerene indikatore održivog razvoja Grada, a Mario Kamalić imao je primjedbe na javnu rasvjetu i stanje kolnika na trgu. Marlen Vlašić (HRAST) predložila je da se evidentiraju nekretnine za koje Grad nije zainteresiran, a posjeduje ih, kako bi se dodijelile mladim obiteljima. Ivica Martuslović zatražio je da se sjednice prenose na radiju, a zatražio je i popis dužnika Gradu za najam poslovnih prostora i stanova. Biljana Vojniković (Devčićeva lista) interesirala se postoji li program ulaganja sredstava od boravišne takse, te popis korisnika gradskih stipendija u protekle četiri godine i jesu li svi ispunili ugovorene uvjete. Luka Kačinari pitao je tko je odgovoran za to što se Grad nije upisao kao vlasnik vijećnice u ex-Pomorskoj školi iako je platio veliki dio sredstava, a Dubravko Devčić ponovio je ranije pitanje o taksi-stajalištima na Trgu RH, te zatražio popis svih ugovora o djelu iz ove i prošle godine, s pregledom ugovorenih i isplaćenih iznosa, te specifikacija troškova odvjetničkih usluga u zadnje četiri godine. Dejan Nekić interesirao se hoće li se poduzeti nešto u projektu "smart city", te hoće li na Zagazinjinama biti ulaganja na području turizma.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!