Otoci.net

Sri11122019

Zadnje dodano:11.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Zadruga zbog datuma ispala iz igre za Volnik

Zadruga zbog datuma ispala iz igre za Volnik

S deset glasova podrške i dvoje suzdržanih, Gradsko vijeće Cresa dalo je pravo građenje u poslovnoj zoni na Volniku tvrtki "Racica", dok je Poljoprivredna zadruga ispala iz igre.

Nakon provedenog javnog natječaja, pri otvaranju ponuda utvrđeno je da ponuda Poljoprivredne zadruge Cres manjkava - njena je dokumentacija sadržavala potvrdu o nepostojanju nepodmirenih dugovanja prema Gradu Cresu s danom 10. kolovoza, iako je takva potvrda trebala odražavati stanje s datumom 16. kolovoza. Samim time, PZ je ostala bez mogućnosti steći pravo građenja na površini od 1959 kvadratnih metara na razdoblje od trideset godina, s namjenom izgradnje pogona za preradu maslina (uljare) s pripadajućim sadržajem, klaonice i za ostale poljoprivredne prerađivačke djelatnosti, a prihvaćena je ponuda "Racice" vlasnika Tomislava Salkovića, s godišnjom naknadom od 36.202 kn bez PDV-a.

U glasanju, suzdržane su bile Natalija Marelić Tumaliuan (AM) i Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste, dok su ostali prisutni vijećnici glasali za ovakvu odluku. U raspravi, mišljenja su bila različita - Marelić Tumaliuan istaknula je da će ovako klaonica ostati odmah uz školsku zgradu. "Cijela zajednica će ispaštati zbog pogreške jedne osobe koja je predala nekompletnu dokumentaciju. Nažalost, privatnik ispred zajednice", kazala je članica Akcije mladih. Blatt je mišljenja da je ovime napravljena nepravda prema Zadruzi s 59 zadrugara i 23 zaposlenika, te doživljava Zadrugu dijelom zajednice, a ne kao profitno društvo. "Poduzetnik tek ima u planovima da bi se time bavio, a postojeća Zadruga već ima sve uvjete s opremljenom klaonicom po europskim standardima, koja je nažalost locirana kraj škole - osjeća se smrad, čuju se urlici životinja", raspravljala je Blatt. Dragan Medarić (SDP) ocijenio je situaciju "pomalo delikatnom", da bi Zadruzi sada trebalo pomoći da pronađe drugi teren, ali i da u ovom slučaju dvojbe o odluci ne smije biti. Predsjednik Vijeća Marčelo Damijanjević (vlastita neovisna lista) nadovezao se komentarom da nakon raspisivanja natječaja pogodovanja ne smije biti, a i Stjepan Vodenac (nestranački vijećnik s liste HDZ-HRAST) smatra da pravno i moralno nema mjesta poništavanju natječaja, jer bi to bilo kažnjavanje privatnika koji se dobro pripremio. Oliver Filipas (UK) u prvi plan stavio je problem s institutom prava građenja: "Izašli smo s niskom cijenom u sva dosadašnja tri slučaja prava građenja i mislim da su firme olako shvatile svoju obavezu i rezervirale većinu prostora u našoj novoj industrijskoj zoni, koja nas je skupo koštala u smislu infrastrukture. Treba uvesti penale". Josip Pope (PGS) ne vidi ništa delikatno u odluci, te je mišljenja da PZ zbog ovoga neće propasti, odnosno da i u svom prostoru ima mjesta za širenje, a da je njihova interna stvar tko će snositi odgovornost. Prije glasanja, uključio se u raspravu i gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) kazavši da ovakvom odlukom Grad šalje poruku da je "business-friendly", grad u kojem poduzetnici imaju stabilnost i gdje se "natječaji ne poništavaju da bi u idućem netko drugi imao više sreće".

Cijena terena za gradnju hotela preniska?

Odnosom 10:2, s tim da su sada Blatt i Marelić Tumaliuan bile protiv, a ne suzdržane, prošla je i odluka o prodaji nekretnine na prostoru tzv. Šumice u nižem dijelu Melina, te će biti raspisan javni natječaj za prodaju terena ugostiteljsko-turističke namjene, s početnom cijenom od preko 1,45 milijuna kuna.

Marelić Tumaliuan kazala je da su prošli put, kada se na Vijeću raspravljalo o ovoj temi, "padale bombe", te da je neprodavanje tog terena iskorišteno kao izlika za smjenu Maje Sepčić s mjesta predsjednice Vijeća. Kazala je da je čula da na teren pikira hotelska kuća "Kempinski". Blatt je mišljenja da je cijena nerealno niska s obzirom na poziciju i kompletnu opskrbljenost infrastrukturom, kao i to da je riječ o objektu koji će donositi novac, te je predložila da se obavi još jedna procjena vrijednosti. Gradonačelnik Jurjako kazao je da, s obzirom da se hoteli u Cresu nisu gradili već pedeset godina, teško govoriti o preciznoj cijeni, te da će gradnja hotela biti velika stvar za Cres zbog komunalnih doprinosa i naknade, zaposlenja, većeg broja gostiju, više boravišne takse i prihoda iz poreza na dohodak.

Polugodišnji izvještaj o gradskom proračunu, koji je dala pročelnica Nada Kremenić, prošao je jednoglasno, kao i godišnji izvještaji o radu gradskih ustanova - Jelene Dunato o Creskom muzeju i Stefana Negovetića o Gradskoj knjižnici i čitaonici, te Snježane Sučić o Dječjem vrtiću "Girice".

Bez glasanja, na znanje su vijećnici primili izvještaje direktora Nevena Kruljca o radu "Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj", odnosno "Komunalnih usluga", te Uga Toića o radu Otočne razvojne agencije (OTRA). Pritom se raspravljalo o stanju vodovoda, nakon što je Kruljac istaknuo da se od lanjskih 2,3 milijuna kubika iscrpljenih Vranskog jezera, 800 tisuća kubika pogubilo u cjevovodu, na putu do krajnjih korisnika, a da od tog gubitka pola otpada na magistralni cjevovod, zbog njegova lošeg stanja u južnom, lošinjskom dijelu. Kruljac je govorio i o planovima za vodoopskrbu udaljenih malih mjesta otoka Cresa.

Jednoglasno je prošao prijedlog da Stručno povjerenstvo za utvrđivanje zone sanitarne zaštite Vranskog jezera čine Neven Kruljac (Vodoopskrba), Kristijan Jurjako (Grad), Milan Mihovilović (izrađivač elaborata), Milica Šimić sa zamjenicom Ernestinom Pavlović (Ministarstvo poljoprivrede), Gordana Stojić, Nataša Mihelčić (Hrvatske vode), Mladen Brajan, Vjekoslava Hrvatin Bakić i Dana Jovanović Drpić (iz Županije).

O POS-stanovima ništa nova

Na aktualnom satu, Fiorenco Pinezić (HSS) interesirao se za postojanje mjera kojima bi se onemogućilo turiste da se spuštaju do obala Vranskog jezera, Lino Sinčić (Damijanjevićeva lista) za realizaciju dva ranije sklopljena ugovora o pravu građenja, a Oliver Filipas (UK) skrenuo je pažnju na ilegalno kampiranje na otoku, te prisutnost psećeg izmeta na ulicama. Dragan Medarić predložio je formiranje radne skupine koja bi definirala veličine ugostiteljskih terasa u gradu - nadovezala se Jadranka Blatt predloživši da terase budu ograđene, a njihove dimenzije u domeni Gradskog vijeća, a ne gradonačelnika - te upitao kako su prošle primjedbe Grada na novopredloženi Zakon o otocima, a interesiralo ga je i je li što poduzeto za formiranje samostalne javne vatrogasne postrojbe ili povezivanje s lošinjskom. Natalija Marelić Tumaliuan imala je primjedbe na rad turističke ambulante, kazavši da ima informaciju da je jedno dijete ljetos odande olako pušteno, iako je bilo u teškom stanju. Stjepan Vodenac ponovio je pitanje o tome hoće li početi gradnja POS-stanova, kazavši da mu je već triput odgovarano da se čeka projektna dokumentacija. Patris Salković (dosad HRAST-ov, nadalje neovisni vijećnik) upitao je hoće li biti zaposlen prometno-komunalni redar do iduće turističke sezone.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!