Pon16122019

Zadnje dodano:15.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Devčić i kolege demonstrativno napustili sjednicu

Devčić i kolege demonstrativno napustili sjednicu

"Stalno se događa da se po hitnom postupku rješavaju stvari koje su mogle biti riješene i ranije i ne želimo više u tome sudjelovati", kazao je Dubravko Devčić, sa svojim kolegama-vijećnicima s liste, demonstrativno napustivši sjednicu Gradskog vijeća.

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Malog Lošinja obznanjena je u četvrtak, a održana u petak u 15 sati, s temom suglasnosti za ulaganje u projekt 25 kilometara pješačkih staza na području Ćunskog, kako bi se na natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju moglo dobiti potrebna sredstva, a s obzirom na to da natječaj istječe za tjedan dana. Još je na samoj sjednici u dnevni red predloženo davanje suglasnosti za pripajanje Muzeja Apoksiomena Lošinjskom muzeju.

Nakon uvodnog izlaganja višeg stručnog suradnika za EU-projekte Boška Babića, koji je napomenuo da je riječ isključivo o parcelama u gradskom vlasništvu, Devčić je prigovorio zbog toga što se ova tema stavlja na dnevni red sada, iako je natječaj raspisan 12. lipnja. Raspravljalo se i nakon odlaska Devčića i njegovih kolega s liste, Luke Kačinarija i Biljane Vojniković iz vijećnice (Ivica Martuslović nije prisustvovao sjednici), pa je tako Branko Domac iz PGS-a prigovorio da se u prijedlogu navodi 25 kilometara stazâ, a da nema grafičkog prikaza niti objašnjenja gdje će te staze biti.

Gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) kazala je da je ovo dio velikog projekta stazâ na pet otoka arhipelaga, a da je na savjet konzultanata ovaj dio projekta preimenovan iz biciklističkih u pješačke staze, kako bi lakše prošao na natječaju i kako bi širina puteva mogla biti manja, bez potrebe za izvlaštenjem privatnih terena. "Imali smo zadnje Gradsko vijeće 8. lipnja i tad nismo mogli znati kada će natječaj biti raspisan, te smo uvidjeli da je ovo jedini slobodan trenutak za prijavu na natječaj", kazala je gradonačelnica, složivši se da je pogreška što u građi za sjednicu nije bio dostavljen grafički prikaz staza. Nakon rasprave, preostalih jedanaestoro prisutnih vijećnika jednoglasno je poduprlo prijedlog.

S deset glasova potpore i jednim protiv - bio je to neovisni vijećnik Siniša Dakić-Barichievich, prošao je prijedlog za prijenos osnivačkih prava nad Muzejem Apoksiomena s Ministarstva kulture na Grad Mali Lošinj. Bio je to već drugi put da Gradsko vijeće daje takvu suglasnost, no u međuvremenu je došlo do izmjene teksta dokumenta. "Uključilo se Ministarstvo financija i dalo svoje korekcije teksta o troškovima, pa je članak 3. sitno izmijenjen u odnosu na prosinac. Bitno je da i dalje Ministarstvo i Grad jednako sudjeluju u troškovima", kazala je gradonačelnica Kučić. Kako nam je poslije sjednice rekao Dakić-Barichievich, bio je protiv zato što Ministarstvo prema novom sporazumu neće sudjelovati s 50 posto kao dosad nego manje. Marijanu Dragoslavić (HDZ) zanimalo je što je u ovoj točki bilo hitno, da je ubačena po hitnom postupku, našto je gradonačelnica odgovorila da je intencija da se muzejske ustanove čim prije spoje zbog pripreme proračuna za sljedeću godinu. Raspravu je zaključio Mario Kamalić (HSS) kazavši da bi se na nekoj od budućih sjednica trebalo analizirati poslovanje Muzeja Apoksiomena.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!