Pon16122019

Zadnje dodano:16.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Otočni sabor protiv većeg paušala za iznajmljivače i ukidanja AZOLPP-a

Otočni sabor protiv većeg paušala za iznajmljivače i ukidanja AZOLPP-a

Svoje protivljenje ukidanju Agencije za obalni linijski pomorski promet, odnosno njenom pripajanju nekoj drugoj agenciji, te povećanju paušala za iznajmljivače privatnog smještaja, izrazilo je Vijeće Otočnog sabora u priopćenju za javnost.

"Otočni Sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka - piše ovo javno pismo povodom donošenja Zaključka o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima na 110. sjednici Vlade RH i prijedloga Nacrta izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak.

Otočni sabor smatra da je u Republici Hrvatskoj dosta nepotrebnih raznoraznih agencija i da u cjelini nemamo ništa protiv gašenja nepotrebnih agencija, ali smatramo da jedna agencija mora ostati samostalna jer otočanima život znači. Agencija za obalni linijski pomorski promet se ne smije ugasiti i mora ostati samostalna kao i do sada. Zašto? Agencija za obalni linijski pomorski promet u svom radu dnevno rješava otočnu pomorsku povezanost i komunicira s otočnim jedinicama lokalne samouprave oko potrebnih dnevnih izmjena plovidbenih redova za potrebe otočana. Bojimo se da ukoliko zaista dođe do ukidanja Agencije, neće biti moguće intervenirati u plovidbeni red na dnevnoj razini. Pretpostavljamo da bi se ukidanjem Agencije za obalni linijski pomorski promet njezine ovlasti prebacile na Ministarstvo pomorstva te smatramo da bi u tom slučaju došlo do sukoba interesa oko dodjele koncesija na obalnim linijama za državnog brodara Jadroliniju.

Otočni sabor također smatra da u predloženom nacrtu izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak dolazi do udara na jednu od glavnih gospodarskih djelatnosti na otocima, a to je turizam. Stupanjem na snagu ovog zakona dolazi do mogućeg drastičnog povećanja paušalnog poreza na dohodak za privatne iznajmljivače. U prijedlogu se tako navodi da su 'jedinice lokalne samouprave dužne donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150 kuna niti veća od 1500 kuna'. U navedenom nacrtu prijedloga zakona nije navedeno da jedinice lokalne samouprave moraju poštivati Zakon o otocima i otočnost – skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem", stoji u priopćenju udruge Otočni sabor.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!