Otoci.net

Sri23012019

Zadnje dodano:22.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Grad: Na Sv. Blažu se uređuje teren za poljoprivredu

Grad: Na Sv. Blažu se uređuje teren za poljoprivredu

Nakon što se tijekom vikenda na internetu povela rasprava o radovima na terenu iznad uvale Sv. Blaž, omiljenom izletištu Cresana, 7 km zračne udaljenosti od gradskog središta prema sjeverozapadu, u gradskoj upravi održan je sastanak na tu temu.

Prema onome što je na sastanku iznio creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, Grad raspolaže informacijom da je Željko Lužavec s "Hrvatskim šumama" krajem 2011. godine sklopio ugovor o osnivanju služnosti na oko 25 hektara šumskog zemljišta radi podizanja višegodišnjih nasada maslina, vinove loze i voća. To je dio površine od 400 hektara kojom upravljaju "Hrvatske šume". Kako navodi Jurjako, na samoj plaži nema nikakvih aktivnosti, već se teren iznad plaže čisti od korova.

"Trenutno na području plaže Sv. Blaž nije uspostavljena granica pomorskog dobra, no kako bi se plaža zaštitila, Grad će odmah pokrenuti proceduru kod nadležnih tijela Primorsko-goranske županije. Gradonačelnik očekuje da će se postupak završiti do kraja godine, te će se boriti da se što veće područje obuhvati pomorskim dobrom, a ne samo minimum od sedam metara od obalne crte kako je predviđeno zakonom", navode u gradskoj upravi Cresa.

Na sastanak je Jurjako pozvao također preko Facebooka, uključivši se u raspravu koju je na tom internetskom servisu pokrenuo Bruno Velčić. Na ovaj poziv odazvalo se četvero građana, od čega su dvoje članovi Gradskog vijeća. Jurjako je izrazio nezadovoljstvo fotomontažama objavljenim na internetu, koje prikazuju izgrađene hotele na samoj plaži.

Željko Lužavec (72) je od 1988. do 1993. godine bio predsjednik općine, odnosno gradonačelnik Rijeke, a od 1996. do 1999. ministar pomorstva, prometa i veza u HDZ-ovoj vladi. U međuvremenu je bio direktor "Jadrolinije", a već dugi niz godina može ga se vidjeti na otoku Cresu, gdje provodi velik dio slobodnog vremena, pa ima i adresu u Porozini.

Na današnji dan.....

23/1/1968

U Italiji umro dr. Bernardino Rizzi (r. 1891. u Cresu), franjevac i glazbenik