Pon17122018

Zadnje dodano:16.12.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Rasprava o gradnji u Miholašćici i otpadomjerima

Rasprava o gradnji u Miholašćici i otpadomjerima

Na predložene izmjene urbanističkog plana uređenja Miholašćice otpao je najveći dio sjednice Gradskog vijeća Cresa održane u utorak poslijepodne.

Prijedlog izmjena predstavila je Lili Bračun iz tvrtke "Planium", izrađivača prijedloga. Vijećnica Maja Sepčić (AM) pročitala je iscrpan niz primjedbi mještana Miholašćice, u kojima su se oni požalili na to da je predstavljanje izmjena održano radnim danom u Cresu, umjesto nedjeljom u Martinšćici, a konkretno na to da se predviđa "dodatna gradnja u uskom pojasu između ceste i plaže, iako već postojeći urbanistički plan predviđa šire građevinsko područje u brdu", te da se time "gubi mogućnost daljnjeg turističkog razvoja, jer ne bi bilo prostora za to". Navedeno je također i da je još pri gradnji naselja Zaglav rečeno da će se napraviti obilaznica iznad sela, po trasi vodovoda, pa se to nije dogodilo. Navedeni su i drugi problemi u mjesnoj infrastrukturi.

Sjednici je prisustvovala mještanka Ivana Saganić, zatraživši da se točka skine s dnevnog reda i još raspravi s mještanima. Gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) ustvrdio je da je o ovome već više puta raspravljano s Mjesnim odborom, iz čega se iskristaliziralo da se dozvoli ovih 600 kvadratnih metara za gradnju, s tim da izgrađena površina tog terena može biti najviše 30 posto. "Iz ovoga što je rečeno, da nisam vidio sliku, pomislio bih da se ondje gradi novi Zaglav", kazao je Jurjako. Saganić je nastavila zatraživši da se najprije popravi infrastruktura za mjesto, a potom dozvoli nova gradnja. Uključio se i vijećnik Patris Salković (HRAST) kazavši da je novi cjevovod prema Miholašćici nedavno postavljen i da takav problem više ne postoji. Nakon daljnje rasprave, prijedlog je prošao većinom glasova, s jednim protiv i tri suzdržana.

Otpadomjeri - za i protiv

Aktualnim je satom dominirala tema postavljenih "otpadomjera" na kontejnere za smeće, kao uvoda u novi način naplate odvoza smeća. Tu su temu otvorile vijećnice Akcije mladih (AM), Maja Sepčić i Natalija Marelić Tumaliuan. Potonja je upitala kada će početi podjela vrećica koje mogu proći kroz sadašnje otvore, te hoće li netko biti zaposlen da prati što snimaju nadzorne kamere. Sepčić je predložila da se odluka o prikupljanju otpada "proglasi nevažećom i nađe drugi model, dok se bolje ne osmisli sustav odvoza", a upitala je postoje li sankcije za komunalno društvo "zbog neurednog prikupljanja ili kaosa zbog ove odluke". Gradonačelnik Jurjako odgovorio je da svaka novina izaziva otpor, da će građani dobiti dodatne informacije, te da naplata prema otpadomjerima nije počela i da samo traje razdoblje navikavanja, te da će nedostatci biti otklonjeni "u hodu".

Stjepan Vodenac, vijećnik s liste HDZ-HRAST, upitao je radi li se na lovnom turizmu, kao dobrom resursu, dok se konačno ne riješi poznati problem na relaciji divljač - ovčarstvo. Fiorenco Pinezić (HSS) ponovio je pitanja o zidu uz igralište u Martinšćici, borovima čije korijenje oštećuje kolnik u Stivanu, te predložio da se uz cestu u Miholašćici postavi signalizacija kao upozorenje na promet pješaka. Sanja Tomić (HDZ) interesirala se za to planira li Županijska lučka uprava kandidirati projekte rekonstrukcije luka za fondove nadležnog ministarstva, a Jurjako je odgovorio da je zapadni dio creske luke kandidiran za europski fond. Sanju Tomić zanimalo je i hoće li se reagirati na odlaganje otpada na Sv. Andreju na Melinu. Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste požalila se da od listopada nije dobila odgovor na pitanje o revizijskom zapisniku o izvršenom nadzoru Ministarstva uprave, niti o dinamici gradnje Doma u Orlecu.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!