Otoci.net

Uto19022019

Zadnje dodano:18.02.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika M. Sepčić: Teško je vjerovati da azbest na krovovima nema veze s većim brojem karcinoma

M. Sepčić: Teško je vjerovati da azbest na krovovima nema veze s većim brojem karcinoma

"Broj karcinoma je u porastu i s obzirom na moju struku, teško mi je vjerovati da azbest nema veze s time. Molim gradske čelnike da ne govore da žele najbolje za djecu, a dopuštaju ovo", kazala je vijećnica Maja Sepčić (AM) na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Cresa.

To je bila njena reakcija tijekom rasprave o planu gospodarenja otpadom za razdoblje do 2022. godine. "Navedeno je da je 2019. rok za prikupljanje podataka o azbestu, a 2013. je prof.dr. Juraj Sepčić održao predavanje o štetnosti azbesta. Postojala je mogućnost besplatnog uklanjanja azbesta s otoka, EU-sredstvima. Na dvadesetak metara od vrtića i škole je azbest, koji je i u salonitnim vodovodnim cijevima", dodala je Sepčić, napomenuvši da se na pedesetak metara od zgrada škole i dječjeg vrtića nalaze garaže s azbestnim krovovima: "Budući da su garaže stare, može se pretpostaviti da se mikrovlakna azbesta ljušte i lete, upravo prema vrtiću i školi. Za one koji ne znaju, dovoljno je jedno jedino udahnuto vlakno kako bi u prosjeku nakon 40 godina izazvalo karcinom pluća. Vlakno azbesta je 1300 puta tanje od ljudske vlasi, potpuno nevidljivo ljudskom oku. Štetna su ona vlakna koja su dimenzije pola tisućinke milimetra i manjeg promjera, a dužine dvije do pet tisućinki milimetra."

Lino Sinčić (neovisna lista Marčela Damijanjevića) plan gospodaranje nazvao je preambicioznim, a Marčelo Damijanjević da treba potaknuti ljude da zamijene azbestne krovove drugim materijalima. Prijedlog plana gospodarenja prošao je s deset glasova "za" i suzdržanom Majom Sepčić, s tim da Stjepan Vodenac i Jadranka Blatt nisu prisustvovali sjednici.

Ovome je, s istim ishodom glasanja, prethodilo usvajanje Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada. Elaborirao je direktor "Komunalnih usluga Cres-Lošinj" Neven Kruljac, kazavši da postoji zakonska obaveza da se odluka donese do početka veljače, a da će u praksi sustav biti prilagođen tako da svatko plaća koliko je odložio. "U razgovoru s kolegama iz drugih sredina, zaključili smo da bi najjednostavnije i najjeftinije bilo da ugradimo mjerače na kontejnere. Kada smo se odlučili na takav sustav, treba poštivati uredbu. Rok za početak je 1. studenog ove godine, a mi već sljedeći tjedan počinjemo ugrađivati otpadomjere", vijećnicima je kazao Kruljac.

Na zahtjev Maje Sepčić, Kruljac je dao primjer: "Prema uredbi, ukupna se cijena sastoji od dva dijela - paušala na temelju dosadašnjeg obračuna, te cijene za varijabilni dio, koja će se obračunavati po sljedećem načelu - ako četveročlana obitelj napravi 4 kg otpada dnevno, oni bi dodatno, za 120 kg mjesečno, trebali platiti 60 kn. To je zato što miješani komunalni otpad vozimo u Marišćinu. Cijena tone odvoza i zbrinjavanja na Marišćini je 480 kn. Tih 120 kg možemo pokušati smanjiti za četvrtinu, pa će i iznos biti manji."

Primjedbe su još imali Lino Sinčić, kojeg je zanimalo kako se obraniti od toga da pojedinom građanu netko drugi ubacuje smeće u kontejner, zatim Dragan Medarić (SDP) koji je dao primjedbe pravne naravi, Fiorenco Pinezić (HSS) koji je zatražio još jedan set polupodzemnih kontejnera za Martinšćicu, te Oliver Filipas (UK) kojega je zanimalo hoće li u sezoni biti angažirano još radnika, može li paušalni dio cijene biti manji, te hoće li gospodarski subjekti imati drugačiji način plaćanja. Prema riječima Kruljca, razlika u cijeni između privatnih i gospodarskih korisnika bit će izražena u paušalu, ali ne i u varijabilnom dijelu, a da novog zapošljavanja vjerojatno neće biti. Najavio je i ulaganje u propagandni dio, kako bi se građane uputilo u novi način odlaganja otpada.

Rasprava se povela prilikom, naposljetku jednoglasno usvojene odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu u Dječji vrtić, koju je predstavila tajnica DV "Girice" Iva Krivičić Miočić. Sanja Tomić (HDZ) kazala je da je od roditelja čula da se upisi odgađaju jer u Vrtiću nema mjesta, premda se govori da se u Cresu sva djeca upisuju. Reagirao je vijećnik Josip Pope (PGS), ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Vrtića, kazavši da prvi put čuje za tako nešto i da je, bez konkretnih podataka, takva izjava klevetnička. "Dok je ova gradska vlast, sva djeca će imati mjesto u Vrtiću, a uprava Vrtića će osigurati prostor. Kad čujete ovakve priče, nemojte čekati da to otvarate kao temu na Vijeću, nego na odmah javite", poručio je gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS).

Ovaj put usvojen je sastav Vijeća za koncesijska odobrenja, sada s Linom Sinčićem, a ne Fiorencom Pinezićem kao jednim od predstavnika Grada. Ostala imena u Vijeću nisu mijenjana u novom prijedlogu - Nenad Kučić i Jana Zec uime Grada, Zlatan Marunić uime Županije, te Jordan Vešković iz Lučke kapetanije.

Na aktualnom satu na početku sjednice, Maja Sepčić interesirala se za realizaciju POS-stanova, te za oglas za prijem na službu u Grad do povratka odsutnog službenika za komunalni sustav. Olivera Filipasa zanimalo je zašto su uklonjene betonske klupe na šetnici od uvale Kimen prema kampu, Sanju Tomić zašto još nije počelo snimanje i prenošenje sjednica na internetu, najavljeno za ovu godinu, a Fiorenco Pinezić zatražio je da se popravi zidić na igralištu u Martinšćici i ondje doda koš za košarku, te da se spoji javna rasvjeta od Martinšćice do Zaglava.

Na današnji dan.....

19/2/1961

Utemeljeno Turističko društvo u Martinšćici

19/2/1974

U brodogradilištu Lošinj izvršeno prvo dokiranje, broda "Buga"

19/2/1994

Ženska klapa "Teha" utemeljena u Cresu