Pon23092019

Zadnje dodano:23.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Država prepustila bivši Dom JNA i zgradu carine Gradu, potpora projektu "Loger"

Država prepustila bivši Dom JNA i zgradu carine Gradu, potpora projektu "Loger"

Zgrada bivšeg Doma JNA na Velopinu i zgrada u Ulici Vladimira Gortana u kojoj radi carina, postale su vlasništvo Grada Malog Lošinja, što otvara vrata projektu "Plavog svijeta"...

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je gostovao kod lošinjske gradonačelnice Ane Kučić, donijevši dokument kojim ove dvije zgrade postaju vlasništvo Grada. Bivši Dom JNA na Velopinu već je desetljećima napušten i zapušten, a ondje bi trebao biti otvoren novi Centar za znanost o moru lošinjskog Instituta "Plavi svijet".

Gradska je postala i zgrada u Ulici Vladimira Gortana, u kojoj se sada koristi jedino prizemlje - ondje su uredi carinske službe. U tu zgradu će prijeći uredi službi koje nisu gradske, a rade u zgradi Grada (županijski uredi, porezna uprava), dok će Grad II. kat svoje matične zgrade popuniti uredima koji trenutno nisu u zgradi, a u sustavu su lokalne samouprave.

Loger stiže uz Rivu za godinu dana

Istom prilikom, u uredu gradonačelnice bio je i ministar turizma u Vladi RH Gari Cappelli, koji je s gradonačelnicom potpisao ugovor o dodjeli 694.900 kuna iz Fonda za razvoj turizma za projekt "Loger - Nerezinac", čija je vrijednost ukupno 2.112.285 kuna.

Jedini preostali takvog tipa, brod star približno 120 godina trebao bi krajem iduće godine biti usidren uz Rivu, ispred Muzeja Apoksiomena, gdje će imati funkciju interpretacijskog centra na otvorenom, odnosno svojevrsnog muzeja pomorske i brodograditeljske baštine Lošinja. Za pojedine prigode, poput sve popularnijih regata tradicijskih plovila, logerom će se moći i isploviti. Dvojarbolni jedrenjak je godinama bio na obnovi u brodogradilištu u Nerezinama, a sada je u lošinjskom škveru.

Na današnji dan.....

23/9/1902

Rođen Branko Kojić, znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka