Otoci.net

Sri23012019

Zadnje dodano:22.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Usvojen predloženi proračun od 100 milijuna, amandman ostao bez podrške

Usvojen predloženi proračun od 100 milijuna, amandman ostao bez podrške

S 11 glasova podrške i četiri suzdržana (vijećnici s neovisne liste Dubravka Devčića) usvojen je proračun Grada Malog Lošinja za 2018. godinu, s prihodovnom stranom "teškom" 100.698.254 kune.

Na prijedlog koji je uime Grada elaborirala nadležna pročelnica Mirta Lozančić, stigla su dva amandmana, oba od kluba vijećnika Devčićeve liste. Odbijen je onaj da se umanje sredstva predviđena za pokroviteljstva sportskih manifestacija za 200 tisuća kuna i to prebaci u sumu koja se raspoređuje klubovima ze redovni rad. Prema riječima pročelnice, iznosi pokroviteljstava odnose se na već ugovorene velike događaje. Drugi amandman, da se stavka subvencija poljoprivrednicima poveća za 190 tisuća kuna i u nju uključi razvoj infrastrukture za poljoprivredu, prihvatila je pročelnica, te je ubačen u konačni dokument. Protiv prvog amandmana bili su vijećnici koalicija HDZ-HRAST-HSS i IDS-HNS, Devčićevih četvero vijećnika za, a dvojica s liste SDP-PGS, te neovisni vijećnik Siniša Dakić-Barichievich ostali su suzdržani.

U raspravi o proračunu, Devčić se interesirao za gradnju šetnice i javne rasvjete u uvali Čikat, što izvodi "Jadranka". "Prema Zakonu o proračunu, donacije su namjenski prihodi koji se uplaćuju u proračun. Dakle, ono na uređenju rasvjete i šetnice, to bi trebalo biti uplaćeno u proračun", ustvrdio je, dobivši od nadležne pročelnice Tanje Jović odgovor da investitor može biti i netko drugi, ako ima suglasnost jedinice lokalne samouprave, te da u tom slučaju netko može izgraditi komunalnu infrastrukturu i predati je u vlasništvo Gradu. "Pitali smo i Ministarstvo graditeljstva, te nam je odgovoreno da postupamo ispravno", zaključila je pročelnica. Devčić je još tražio pojašnjenje stavke od gotovo četiri milijuna kuna za intelektualne usluge, našto mu je odgovoreno da su u tom iznosu, osim odvjetnika, i nadzor radova, geodeti, procjenitelji, ozvučenje sjednica i drugo.

Branko Domac (PGS) pitao je postoji li stavka za punionicu električnih vozila, našto mu je pročelnica odgovorila da za to postoji interes, a da su moguće lokacije na parkiralištu na tzv. Novoj obali, te na obali Priko, blizu benzinske pumpe. Prigovorio je i zbog naziva "zona Lidl" u dokumentima koji se odnose na područje Omladinske ulice, Haračićeve, Vresikova i Kalvarije.

Mario Kamalić (HSS) predložio je da se održavanje zelenih površina dâ na javni natječaj, da se ne ovisi o cijeni koju odredi komunalno poduzeće.

Prije ove točke, usvojen je posljednji rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji je pročelnica Lozančić nazvala "rebalansom tehničkog karaktera". Proračun je smanjen za osam posto, te sad iznosi 75,8 milijuna kuna. "Najveća stavka je projekt sanacije deponija, koji je u proračunu za 2018. planiran sa znatnim sredstvima", kazala je pročelnica.

Plan raspodjele spomeničke rente za sljedeću godinu prošao je uz protivljenje Dakića-Barichievicha, a program gradnje objekata komunalne infrastrukture za 2018. dobio je 11 glasova "za", uz suzdržane Devčićeve vijećnike.

Tako je bilo i s prijedlogom koncesije za izgradnju građevine uređene plaže Kadin, te koncesije za upotrebu pomorskog dobra - uređenja postojeće šetnice u uvali Čikat. Ostale točke dnevnog reda usvojene su jednoglasno.

Vatrogasni dom, nova sportska dvorana i bazen i dalje "u magli"

Hoće li skoro biti izgrađen novi Vatrogasni dom, na aktualnom je satu pitao Luka Kačinari (neovisna Devčićeva lista), no prema odgovoru gradonačelnice Ane Kučić (HDZ), još se traži odgovarajuća lokacija, a u međuvremenu se ulaže u postojeći objekt blizu škvera. Kačinarijeva kolegica s liste, Biljana Vojniković, interesirala se za gradnju školske sportske dvorane i zatvorenog bazena, no niti tu nema novosti - prema ranijem ugovoru za gradnju dvorane trebalo bi najprije prodati dvije stare školske zgrade, dok je bazen još uvijek samo ideja, bez određene lokacije.

Mario Kamalić predložio je da se u posljednja dva tjedna ove godine zabrani promet šleperima preko privremenog mosta u Osoru, zbog prometnih zastoja koji nastoju prilikom manevriranja tih dugačkih vozila. Branko Domac smatra da radovi u Osoru kasne i da prijeti njihov "ulazak" u turističku predsezonu. Ivica Martuslović (Devčićeva lista) zatražio je ukupni iznos uložen u izrade izmjena prostornih planova, te upitao kada će ribarnica u Velom Lošinju biti u svojoj osnovnoj funkciji. Dejan Nekić (SDP) zanimao se za aktivnost Grada u natječajima za sredstva iz EU. Dakić-Barichievich je zatražio pregled dosadašnjeg početka rada pojedinih gradskih odbora, našto je predsjednik vijeća Elvis Živković (HNS) odgovorio da su dosad počeli raditi odbori za gospodarstvo, za imenovanja ulica, za razvitak manjih mjesta, Ocjenjivački sud, te odbori za ekologiju, odnosno prostorno planiranje, dok Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju još nije. Još je Devčića i Martuslovića zanimalo jesu li etažirane zgrade na Rukaviću, odnosno tko plaća režije stanarima u 22 gradska stana. Prema odgovoru pročelnice Jović, etažiranje je u tijeku, stanari dobivaju račune, a ono što je Grad već platio za njih, refundirat će naknadno.

Na današnji dan.....

23/1/1968

U Italiji umro dr. Bernardino Rizzi (r. 1891. u Cresu), franjevac i glazbenik