Otoci.net

Pet19102018

Zadnje dodano:18.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Smijenili predsjednicu dok je nije bilo

Smijenili predsjednicu dok je nije bilo

Marčelo Damijanjević vratio se na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Cresa. Time je završila današnja sjednica Vijeća, na kojoj su petorica vijećnika dala zahtjev da se smijeni dosadašnja predsjednica Maja Sepčić, a potom to i postigli omjerom glasova 7:4. Na sjednici je usvojen proračun Grada Cresa za 2018. godinu.

Maja Sepčić (Akcija mladih) nije bila na sjednici zbog poslovnih obaveza, a osim nje, izostala je i Sanja Tomić (HDZ). Sjednicu je vodio dopredsjednik Patris Salković (HRAST). Prijedlog za opoziv potpisali su Marčelo Damijanjević, Samir Mujagić i Lino Sinčić (neovisna lista), te Josip Pope (PGS) i Fiorenco Pinezić (HSS). Ista petorka dala je i prijedlog da predsjednik ponovo postane Damijanjević, koji je Vijeće vodio u dva protekla puna mandata, do izbora u svibnju ove godine.

Raspravu na ovu temu otvorio je Pope, kazavši da ova inicijativa "nije ništa osobno" i obrazložio time da "Grad nije dobro funkcionirao". Natalija Marelić Tumaliuan (AM) ustvrdila je da je smjena izvedena dogovoreno kako bi prošao proračun. Stjepan Vodenac, izabran s liste HDZ-HRAST, usprotivio se opozivu, kazavši da su "trzavice između gradonačelnika i predsjednice Vijeća bile odlične za Grad, jer suprotni stavovi o mnogo toga vode drukčijem pristupu problemima. Maja ima stav od kojega nije puno odstupala i zato se nju sada ruši", istaknuo je Vodenac zaključivši da se radi o političkoj trgovini. Fiorenco Pinezić je svoj stav argumentirao "neiskustvom predsjednice Sepčić" i nadom da će "Grad procvasti s Damijanjevićem".

Sam Damijanjević kazao je da u vođenju Grada mora postojati suradnja, a ne opstrukcije: "Ovo što se događalo od izbora do sada, nije dobro, osim za onoga tko želi izazvati izvanredne izbore. Cresu je dosta izbora i natezanja". Vodenac mu je odmah kontrirao upitavši ga kako je to, "kao iskusni političar, doživio prosvjetljenje sat vremena prije sjednice". Oliver Filipas (Unija Kvarnera) je kazao da je u kolovozu dao podršku Maji Sepčić na konstituiranju Vijeća i da neće sudjelovati u njenom rušenju, već da zaslužuje više vremena da se pokaže. Jadranka Blatt, s vlastite neovisne liste, također je istaknula da ne želi rušiti Maju Sepčić, "iz moralnih razloga, osobito zato što nije prisutna na sjednici".

Proračun prošao s omjerom 9:2

S devet glasova za, a dva protiv (Natalija Marelić Tumaliuan, Jadranka Blatt), usvojen je predloženi proračun Grada za sljedeću godinu. Glasalo se o četiri amandmana, no nijedan od njih nije dobio dovoljnu podršku vijećnika. Gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) dao je zeleno svjetlo amandmanu Marčela Damijanjevića da se poveća stavka za prostorno-plansku dokumentaciju, zatim onome Dragana Medarića (SDP) da se doda 50 tisuća kuna za prometnicu KP-4 od križanja na Melinu prema moru. Prihvatio je Vodenčev amandman da se povećaju iznosi za pristupne ceste i time stimulira gospodarstvo, te da se povećaju prihodi od prodaje zemljišta i to uloži u gradnju APN-stanova kraj zgrade Lučke uprave.

Nisu prošli amandmani Jadranke Blatt koji su obuhvaćali smanjenje naknada gradskim vijećnicima, reprezentacije, ukupne mase plaća u Gradu, uključujući gradonačelnikovu, te usluga informiranja i promidžbe, kao i reorganizaciju gradske uprave uvođenjem jedinstvenog upravnog odjela, u korist nabavke didaktičke opreme za Dječji vrtić, te za fond za odštete poljoprivrednicima koji trpe štete od divljači. Nije prošao amandman Marelić Tumaliuan da se smanje stavke za službena putovanja, intelektualne usluge, reprezentaciju, održavanje nogometnog igrališta i plaća u Creskom muzeju, a da se od toga potaknu mali otočni poduzetnici i napravi projekt za zgradu s dvadeset stanova. Plaćama u Creskom muzeju bavio se i Stjepan Vodenac, kao i dogradonačelnikovom naknadom - taj je novac namjeravao usmjeriti za projekt sportskog kompleksa s dvoranom i bazenom.

Rebalans ovaj put jednoglasno

Rebalans ovogodišnjeg proračuna, na prošloj sjednici kamen spoticanja, sada je izglasan glasovima svih vijećnika. Raspravu je otvorio Marčelo Damijanjević kazavši da vijećnici njegove liste glasaju "za", "da se Vrtić ne zatvori, kako je to u javnosti prezentirano". I Jadranka Blatt se referirala na prošlu sjednicu: "Nitko nije protiv Vrtića, no ja sam bila suzdržana zbog brisanja onih kapitalnih investicija i zato što povećavamo troškove i smanjujemo investicije. Iz medijskih napisa smo zaključili da je netko debelo zakasnio s rebalansom, koji je trebao biti obavljen u rujnu. Kada je Upravno vijeće donijelo zaključak da se poveća broj zaposlenih, tada je ta odluka s financijskim izračunom, koliko će to građane koštati, trebala doći na Vijeće, da tu odluku verificira, a ne zaposliti ljude, pa doći s tim nakon tri mjeseca". I Josip Pope je komentirao: "Prošla sjednica napravila je mnoge bure i izazvala posljedice. No, svi smo bili jednako krivi - jedni nisu dovoljno dobro objasnili, drugi nisu htjeli shvatiti".

Problemi s javnom rasvjetom

Aktualni sat na početku sjednice otvorio je Marčelo Damijanjević požalivši se da na Melinu u cijeloj ulici ne radi javna rasvjeta, što se ponavlja. Na taj problem i sličan u Belom upozorio je i Oliver Filipas. Gradonačelnik Jurjako odgovorio je da razmatra raskid ugovora s koncesionarom. Na Filipasovo pitanje o budućnosti ideje za izradu dužotočne šetnice od sjevera Cresa do juga Lošinja, Jurjako je kazao da Otočna razvojna agencija radi na tom projektu, s prvom fazom od Tramuntane do mjesta Cres, ali tako da se ne ide trasom ceste. Natalija Marelić Tumaliuan požalila se da na vijećnička pitanja dobiva nikakve ili prešture pismene odgovore, a ovom prilikom interesirala se daljnju veterinarsku uslugu na Cresu.

Još je na dnevnom redu bilo formiranje Dječjeg gradskog vijeća, što je uime Društva "Naša djeca" predstavila Katarina Vitić: "Ne smijemo se samo kititi time da imamo Dječje vijeće, nego i uvažiti nešto od njihovih stavova".

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!