Otoci.net

Sub20102018

Zadnje dodano:19.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Rebalans nije prošao, u fokusu Dječji vrtić

Rebalans nije prošao, u fokusu Dječji vrtić

U prijedlogu kakav je pripremila gradska uprava, nije prošao rebalans ovogodišnjeg proračuna Grada Cresa. Prijedlog nije dobio dovoljan broj glasova na sjednici Gradskog vijeća, a u raspravi je fokus bio na sredstvima za plaće radnika Dječjeg vrtića "Girice", koji od rujna ove godine pohađa šestero djece s posebnim potrebama.

"Jesenas se, na upisima u Vrtić, pojavilo šestero djece s posebnim potrebama i zato smo morali donijeti odluku ili ih uopće ne upisati ili ih upisati i zaposliti još dvoje odgajatelja i dvoje asistenata. Mislim da bi svatko odlučio da zaposlimo djelatnike", obrazložio je gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS), koji je kao važan element prijedloga rebalansa naveo i rekonstrukciju Ribarske ulice, kao "produžetak" radova na palači "Moise", koja se preuređuje u sveučilišni prostor.

Oponente prijedlogu predvodila je vijećnica Sanja Tomić (HDZ): "Došli smo do pozicije da je palača 'Moise' problem br. 1, a postoje puno veći problemi. Svima nam je najbitniji razvoj naše djece i ne mislim da zbog toga treba prozivati vijećnike za nedostatak u rebalansu. Grad nije trebao dozvoliti da institucije Grada poput Creskog muzeja i Gradske knjižnice imaju puno veće iznose za trošenje od Dječjeg vrtića, koji ima više zaposlenih i veću odgovornost", kazala je.

Jurjako je odgovorio: "Ono što nismo uprihodili nećemo ni potrošiti. Zašto nemamo para? Zato jer nema prodaje zemljišta - 'obiteljskog blaga'. U redu, može se i tako voditi politika, ali nemojmo se baviti insinuacijama", našto je Tomić proširila temu i na nerealizaciju POS-ovih stanova i druge načine rješavanja stambenog pitanja mladih u 8,5 godina Jurjakovog načelnikovanja.

Vođen je i drugi verbalni dvoboj - između SDP-ovca Dragana Medarića i Stjepana Vodenca, izabranog s liste HDZ-HRAST. Medarić je kazao da je Vijeće blokiralo najveću investiciju, otjeravši "kvalitetnog, uglednog investitora i time spriječivši otvaranje brojnih radnih mjesta u malom, ali luksuznom hotelu s pet zvjezdica", a Vodenac da nije stiglo nijedno ozbiljno pismo namjere i da je za raniju sjednicu Vijeća stigla "samo dodatna točka dnevnog reda bez ikakvih informacija zašto se neki teren prodaje". Predsjednica Vijeća Maja Sepčić (AM) kazala je da su uoči te sjednice "stizale poluinformacije, a da se priča mijenjala nekoliko puta". U raspravu se upustio i Josip Pope (PGS), kazavši da od 1997., otkako je u Vijeću, nije doživio da je predlagatelj-gradonačelnik predložio neku točku, a da predsjednik Vijeća nije dozvolio njeno uvrštavanje u dnevni red na temelju vlastitog mišljenja. Na repliku predsjednice Sepčić da je postojala sumnja u zakonitost, Pope je zaključio da je u tom slučaju trebala obavijestiti Državno odvjetništvo. Marčelo Damijanjević s neovisne liste podsjetio je na neuspjeh investicije u cresku luku: "Jesam za investicije, ali ne treba baš uvijek slijepo vjerovati investitoru."

Žarište rasprave vraćeno je na Dječji vrtić. Pope je konstatirao da je Cres prema pedagoškom standardu ispred vremena, angažmanom logopedice i uključivanjem djece u redovni odgojno-obrazovni sustav i prije zakonske regulative na državnoj razini. Jadranka Blatt, vijećnica s vlastite neovisne liste, predložila je da se razlika za plaće namakne manjim troškovima reprezentacije, službenih putovanja, te promotivnim aktivnostima koje smatra promocijom osobe, a ne Grada. "Proračun je domaći zadatak gradonačelnika. Vijeće je usvojilo proračun i obavezalo gradonačelnika da ga izvrši. Pozivati se na 'Moise' i Ribarsku ulicu nije korektno, jer smo za tu obavezu znali otpočetka projekta. U gradskoj upravi, radio - ne radio, svira radio", zaključila je Blatt.

Patris Salković (HRAST) zamjerio je što se od cijelog rebalansa naglašava problem Vrtića, a o 99 posto stavaka nema ni riječi. Zaoštrilo se u nastavku, povelo se i pitanje prisustva ravnateljice Vrtića Snježane Sučić na sjednici, govorilo se o psihološkim pritiscima, ucjenama. Prišlo se glasanju, a kako je od trinaestoro vijećnika jedan - Lino Sinčić - izostao, pojavila se, i dogodila, mogućnost neodlučenog rezultata - šestero vijećnika bilo je za rebalans, a šestero je bilo suzdržano, pa izmjene i dopune proračuna nisu prošle.

Pazi, snima se!

Na dnevnom redu ove maratonske sjednice - započete u 17, a završene u 23 sata - bio je i prijedlog predsjednice Maje Sepčić da se sjednice Vijeća prenose putem interneta, što je usvojeno jednoglasno. To je samoinicijativno već ovaj put učinio županijski vijećnik Đanino Sučić (Unija Kvarnera), koji je preko mobilnog telefona prenosio sjednicu svojim pratiteljima na Facebooku. Upravo će na taj način, izgleda, bar u početku biti prenošene sljedeće sjednice Vijeća, jer za sofisticiranija rješenja nisu predviđena proračunska sredstva.

Na prvom je čitanju bio prijedlog proračuna za 2018. godinu. Kako je istaknula nadležna pročelnica Nada Kremenić, predloženi je proračun "težak" 29,28 milijuna kuna. Nije se glasalo o tome - to će biti obavljeno u prosincu - pa su ovaj put samo nizani prijedlozi i komentari. Dragan Medarić predložio je da se uvrsti prva faza gradnje ceste od raskrižja na Melinu prema moru (podržala Jadranka Blatt), Josip Pope stavku za energetsku obnovu školske zgrade, koja će se financirati iz raznih izvora, a Maja Sepčić da se realizira stari plan popravka ceste od Belog prema moru, te napravi Registar nekretnina Grada. Marčelo Damijanjević konstatirao je da su kapitalne investicije planirane skromno, te da se javnost "navikava da palača 'Moise' pada na proračun Grada, umjesto da bude samoodrživ projekt kako je najavljivano". Stjepan Vodenac proračun je ocijenio neambicioznim, zatraživši da se nađe prostor za investicije koje bi vratile novce, i to kroz javno-privatna partnerstva. Sanja Tomić izrazila je želju da se u sljedećoj godini pokrene realizacija POS-stanova, dovršenje otočne ceste i osiguraju besplatni udžbenici za osnovce. Oliver Filipas predložio je da se racionalnim trošenjem ostvari 200-300 tisuća kuna i time pokrije praznina nastala neprolaskom rebalansa, a vezano za plaće u Dječjem vrtiću "Girice".

Nije izabrano Vijeće za koncesijska odobrenja

Četiri glasa "za", uz sedam suzdržanih, dobio je predloženi sastav Vijeća za koncesijska odobrenja, pa tako ovo tijelo nije formirano. Predloženi su bili Nenad Kučić (SDP) i Fiorenco Pinezić (HSS), te Jana Zec uime Grada Cresa, uz županijskog predstavnika Zlatana Marunića i predstavnika Lučke kapetanije Jordana Veškovića. Stjepan Vodenac nije smatrao dovoljnim argumentom Jurjakov navod da su Kučić i Pinezić radili na pomorskom dobru. "I ja sam vozio 'mercedes', pa ne mogu u upravu 'Mercedesa'", kazao je. Natalija Marelić Tumaliuan (AM) kazala je da je trebalo uvrstiti i druge političke opcije u Vijeće.

S jednim suzdržanim (Vodenac) prošala je odluka o osnivanju Odbora za turizam, a jednoglasno ona o odborima za promet. Jednoglasno su prošli i prijedlozi da Odbor za određivanje naziva ulica i trgova čine Valentino Lucis, Dino Cesarić i Klaudio Santulin, da se u Socijalno vijeće pored postojećih sedam članova dodaju Laura Jurasić i Hrvoje Sepčić, te izmjene i dopune odluke o vrstama ostvarivanja socijalne skrbi.

Jednoglasno je usvojen i Etički kodeks Grada, čiji je sadržaj pročitala pročelnica Ureda Grada Patricija Purić. Oliver Filipas posjetio je na svoj (neuspješan) pokušaj da sličnu izjavu potpišu članovi Odbora za urbanizam. Još je bilo govora o mogućim članovima povjerenstva koji bi kontrolirali provedbu kodeksa, no odluka ostaje za iduću priliku.

Posljednji sat sjednice pripao je gradonačelniku Jurjaku, koji je detaljno naveo svoje aktivnosti u prvom polugodištu ove godine. Patris Salković interesirao se za procese koje Grad ima na sudovima, te o aktivnostima da se postigne prednost pri ukrcaju na trajekt za otočane. Dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP) kazao je da s Lošinjem pokušava postići koju trajektnu vezu više tijekom dana, dok je Jadranka Blatt zamjerila malo aktivnosti s gospodarstvenicima, a Maja Sepčić u baratanju gradskim nekretninama. Najkritičnija je bila Sanja Tomić, kazavši da je navedeno mogao odraditi bilo koji gradonačelnik, a da su ostali problemi alohtone divljači, malog broja (turističkih) manifestacija i gužve na trajektnim pristaništima.

Na današnji dan.....

20/10/1908

U brodogradilištu blizu Monfalconea, osnivača Lošinjana Alberta i Callista Cosulicha, porinut parobrod "Trieste"