Otoci.net

Ned19012020

Zadnje dodano:19.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Grad ubrzo stječe zgradu Carine i bivši Dom JNA na Velopinu?

Grad ubrzo stječe zgradu Carine i bivši Dom JNA na Velopinu?

Kako bi se ta tema već u četvrtak našla na dnevnom redu povjerenstva Ministarstva državne imovine, nabrzinu je sazvana sjednica Gradskog vijeća Malog Lošinja, na kojoj je jednoglasno podržan prijedlog da se otpiše potraživanje prema državi, u iznosu od preko 600 tisuća eura, s ciljem brzog dobivanja zgrade Carinarnice u središtu grada, te bivšeg Doma JNA na Velopinu.

U usvojenoj odluci stoji da Grad odustaje od potraživanja 606.544,82 eura po osnovi prodaje stanova u staroj deviznoj štednji. Kako je obrazloženo, to je potraživanje nastalo temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, iz lipnja 1991. godine, odnosno izmjenama zakona iz lipnja 1992. godine, kada je uvedena mogućnost plaćanja konvertibilnim devizama, s tim da su takvi kupci ostvarili popust, prodavateljima devize nisu plaćane, već su uplaćivane u proračun RH, a država se obvezala izdati obveznice u visini 45 posto vrijednosti uplaćenih sredstava. Tako akumuliranih preko 600 tisuća eura nikada nije bilo uplaćeno Gradu.

U međuvremenu je Grad zatražio da mu daruju nekoliko napuštenih zgrada, ranije većinom u funkciji vojske. I dok se o projektu Instituta "Plavi svijet" već dulje govori - znanstvenici ondje žele napraviti svoj novi centar - o zgradi Carinarnice nije dosad bilo mnogo govora u javnosti. U to zdanje, smješteno u neposrednoj blizini zgrade pošte na Rivi lošinjskih kapetana, a iza terase restorana, Grad namjerava smjestiti "vanjske" korisnike svoje zgrade na Rivi, poput porezne uprave, županijskih ureda i ureda državne uprave, a onda pod isti krov staviti sve svoje službe.

Zajedno je vrijednost ovih dviju zgrada procijenjena na 8,26 milijuna kuna, a sada se koristi samo dio zgrade carinarnice. "Želimo staviti u pogon neiskorištene objekte na otocima, a prioritet smo dali ovim dvjema zgradama. Slijede i druge zgrade na Tovaru i na Velopinu, te parkiralište u Ulici Bože Milanovića", kazala je gradonačelnica Ana Kučić.

Saziv današnje sjednice poslan je vijećnicima jučer poslijepodne, a novinarima jutros. Unatoč kratkom roku, u dvorani za sastanke gradske uprave okupilo se 14 od 15 vijećnika.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!